Евродепутат: Искайте още пари за “Козлодуй”

Соломон Паси лиши страната ни от тази възможност

България да поиска по-голяма сума от Евросъюза като компенсация за затварянето на блокове 3 и 4 на АЕЦ „Козлодуй“. Това препоръча председателят на комисията по енергетика в Европейския парламент Джайлс Чичестър в интервю за Дарик радио. Страната ни може да поиска още пари, след като стане ясно предложението за отпускане на допълнителни средства на Словакия. Тя е посочила като аргумент, че разходите й по закриване на блоковете са нараснали в сравнение с момента на сключване на първоначалното споразумение, обясни Чичестър.

За съжаление думите на евродепутата могат да имат само пожелателна стойност за нас заради действията на бившия министър на външните работи Соломон Паси. Той измами Народното събрание през ноември 2002 г., като отиде в Брюксел и подписа съгласието за закриването на 3-и и 4-и блок. Само ден по-късно депутатите гласуваха единодушно, че закриването на блоковете не може да предшества членството ни в ЕС. Но закъснялото решение на парламента се оказа нищожно. При преговорите по глава 31 България не записа възможността за получаване на допълнителни средства, макар че можеше. Словакия и Литва без съмнение ще получат още пари от ЕС. Основната разлика между България и Словакия и Литва при закриването на ядрени мощности под натиск на ЕС е, че те го правят като членки на ЕС, а ние – като кандидати. Това им дава възможност на по-късен етап да повдигнат въпроса пред Европейския съд в Люксембург. И ако докажат, че загубите за тях са по-големи от компенсациите, да осъдят Евросъюза да плати разликата.

Досега единствените сигурни компенсации за затварянето на блоковете 1-4 на АЕЦ „Козлодуй“ са 200 млн. евро. Те са осигурени по меморандума, подписан от Надежда Михайлова и Гюнтер Ферхойген през 1999 г. В сферата на коментарите остават още 140 млн. евро, които трябваше да получим в периода 2004-2006 г., както и 210 млн. евро за 2007-2009 г. С което общата сума на компенсациите трябваше да достигне 550 млн. евро.

Георги Готев

Белчо Цанев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *