Еврозоната е на ръба на дефлация, предупреди Централната банка на Италия

Доверието в Европейската централна банка е заложено на карта, а Еврозоната е на прага на дефлацията. Това предупреди днес подуправителят на Централната банка на Италия Салваторе Роси, цитиран от агенция Reuters. По думите му, под съмнение е способността на ЕЦБ да изпълни целите си за повишение на потребителските цени и осигуряване на ценова стабилност за инфлация под 2 на сто. В реч пред Университета на Верона Роси посочи, че общото ниво на инфлация в единния валутен блок през миналия месец е било едва 0,4% пункта и че само две от 18-те страни-членки са отчели инфлация от над 1 процентни пункта. Според най-новите данни за ЕС, нивата на инфлацията в Еврозоната са далеч от поставената от ЕЦБ цел за таван от 2 процента. Роси смята, че проблемът е в слабото търсене.

Еврозоната се изправя пред трета рецесия за последните шест години на фона на забавения растеж в Германия, която води консервативна фискална политика, и на липсващи структурни реформи, които се очакваха в Италия и Франция.
Междувременно и Международният валутен фонд понижи прогнозата си за растеж в Еврозоната. В доклада си „Прогнози за световната икономика“, МВФ посочва, че растежът в Еврозоната тази година ще бъде 0,8%, което е доста по-малко от прогнозите за 1,1%. През 2015 г. очакванията са за 1,3%, вместо 1,5 процента.

Една от причините за застоя МВФ вижда в слабите инвестиции, тъй като заради забяването домакинствата и компаниите имат задължения и не смеят да отворят портфейлите си след тежката икономическа криза на Стария континент. Публичните и частните инвестиции са далеч от предкризисните нива, отбелязват от Фонда. За да се стимулират инвестициите, високите лихвени проценти бяха понижени почти до нула. На банките се отпуска и допълнително евтино финансиране, за да се насърчи отпускането на заеми, но тези мерки не дават ефект.

Преди няколко дни директорът на Международният валутен фонд Кристиян Лагард заяви в прав текст на конференция в Париж, че за редица държави в Еврозоната се наблюдават рискове от преминавате към явна дефлация. Една от препоръките е Федералната резервна система да запази текущият курс на монетарна политика.На фона на ускоряването на ръста на световната икономика, Еврозоната е в позицията на аутсайдер, отбеляза в свой анализ и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Според прогнозите на ОИСР, тази година ръстът в Еврозоната ще съставлява 0,8% и 1,1%, докато в САЩ тези числа се очаква да варират около 2,2% и 3,1%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *