Еврозоната излиза от рецесията

Еврозоната излиза от рецесията, въпреки че темповете на растеж все още са занижени. Това заяви Стефка Славова от борда на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие в интервю за БНР.

В последния доклад на МВФ има голяма доза на оптимизъм, голяма нотка на възстановяване. Счита се, че глобално погледнато рисковете намаляват. В еврозоната положително е, че се излиза от рецесия, макар че все още темповете на растеж са занижени.

По думите на Славоварисковете от дефлация се подчертават. „По-скоро в момента инфлацията е много ниска – 0,5% по последни данни за еврозоната. МВФ подчертава този риск, че ако инфлацията продължи да е толкова ниска в еврозоната, това би представлявало затруднение, увеличава се тежестта на дълга и това води до една стагнация”, обясни тя.

По отношение на Африка, Славова каза: Има многодържави, които са богати на природни ресурси. Говоря например за Нигерия, която е най-голямата икономика в Африка. Те вече задминаха ЮАР и по прогноза се счита, че следващите 20 години Нигерия ще влезе в групата на 20-те.

Разбира се има и предизвикателства, защото наред с такива бих казала шампиони има и много държави с проблеми, които са с много нисък доход на глава от населението, голямо неравенство на доходите на населението – Етиопия, Кения, Уганда, Руанда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *