Еврозоната одобри 150 млрд евро за МВФ

Решението бе взето на заседание на министрите на финансите от Еврогрупата, проведено чрез телефонна връзка.
Страните от Европейския съюз обаче не успяха да се споразумеят да отпуснат 200 милиарда евро на Международния валутен фонд под новата нови кредити за борба срещу кризата в еврозоната. На срещата на върха на ЕС на 8 и 9 декември в Брюксел бе взето решение страните членки да предоставят на МВФ тази сума в замяна на неговата помощ за изпаднали в затруднено положение държави от еврозоната. След като Великобритания – най-голямата икономика в ЕС, която не е част от еврозоната – обаче отказа да предостави средства на МВФ, постигането на тази цел стана почти невъзможна задача.
Британското правителство потвърди днес своето решение да не отпусне още пари на фонда.
България, Румъния и Унгария, които не са част от еврозоната – вече дадоха да се разбере, че няма да предоставят никакви допълнителни средства на МВФ.
Ротационният председател на Европейския съюз до края на годината – Полша, която също не членува в еврозоната – обяви, че ще отпусне на фонда 6 милиарда евро. Дания, която ще поеме ротационното председателство на ЕС на 1 януари, ще допринесе с 5,4 милиарда евро. Швеция, която също не е част от еврозоната, обеща да отпусне средства, но не уточни размера на сумата.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *