Еврозоната пред рецесия, дългът на Гърция – почти 200% от БВП

Това предупреди днес еврокомисарят по икономическите и паричните въпроси Оли Рен, предаде АФП. „Икономическият ръст в Европа спря и има опасност от нова рецесия”, каза Рен при представянето на прогнозите на ЕС за еврозоната и за целия 27-членен блок за следващите две години.
ЕС намали прогнозата си за ръст на еврозоната до едва 0,5% през 2012 година. Оли Рен, цитиран от АП, предупреди, че нарастването на заетостта ще спре през 2012 година, а безработицата ще остане на равнище 9,5 процента. Освен това ЕС очаква Гърция да остане в рецесия и през следващата година. Очаква се през 2012 година гръцката икономика да се свие с 2,8%, като през тази година свиването на БВП ще бъде 5,5%. Според прогнозите на ЕС гръцкият дълг ще достигне 198,3% от БВП през следващата година. През 2013 година дългът ще бъде 198,5% от БВП.
Италия ще преживее стагнация през 2012 година с увеличение на брутния си вътрешен продукт с 0,1 на сто, прогнозира Европейската комисия. През май Брюксел залагаше на икономическия растеж от 1,3 процента в Италия догодина. Ситуацията на полуострова мъчно ще се подобри през 2013 година, когато БВП ще нарасне с 0,7 на сто, според Еврокомисията. Брюксел очаква бюджетният дефицит на Италия да бъде сведен от 3,6 процента тази година до 2,9 процента през 2012 година (италианското правителство залага на 1,6 процента) и 2,3 процента през 2013 година, допълва АФП. Пазарите се опасяват, че Италия може да стане поредната жертва на дълговата криза. Тези страхове доведоха до рекордно високи лихви по италианските държавни облигации, превишаващи прага от 7 процента. Това равнище се определя като непоносимо с времето, имайки предвид колосалния италиански дълг от 1,9 трилиона евро или 120 на сто брутния вътрешен продукт на страната.
Прогнозата за реалния икономически ръст в България тази година е занижена на 2.2% спрямо 2.8%, очаквани през пролетта, а прогнозата за догодина е за увеличение на БВП с 2.3%, което е чувствително понижение спрямо очакваните по-рано 3.7%.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *