Еврозоната ще се справи с излизането на Гърция

Германското правителство вярва, че еврозоната ще бъде в състояние да се справи с излизането на Гърция, ако този ход наистина се окаже необходим, посочва новинарското списание Der Spiegel в събота, позовавайки се на анонимни източници от правителството.

Както канцлерът Ангела Меркел, така и финансовият министър Волфганг Шойбле, смятат, че еврозоната е въвела достатъчно реформи от пика на финансовата криза в региона през 2012 г., за да направи така, че потенциалното излизане на Гърция да бъде овладяно, допълва Der Spiegel.

“Опасността от “зараза” е ограничена, тъй като Португалия и Ирландия са считани за реабилитирани”, посочва още източникът на изданието.

В допълнение Европейският механизъм за стабилност – спасителният фонд на еврозоната, е “ефективен” спасителен лост, който вече е на разположение, допълва друг източник според Ройтерс. Големите банки пък ще бъдат защитени от банковия съюз.

Представители на германското правителство в Берлин не са открити за коментар.

Все още не е ясно как член на еврозоната може да я напусне, оставайки в Европейския съюз, но Der Spiegel цитира “високопоставен експерт” и твърди, че “находчивите адвокати” ще могат да изяснят това.

Според текста германското правителство смята излизането на Гърция за почти неизбежно, ако партията на Алексис Ципрас спечели изборите, които ще се проведат на 25-и януари.

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле вече предупреди Гърция, че не е добре да се отклонява от пътя на икономическите реформи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *