Еврокомисар натиска за по-висок данък печалба

Ласло Ковач ще изгони инвеститорите от страната ни, ако се приеме предложението му

Данък печалба да е еднакъв във всички страни от Евросъюза. Предложението за въвеждане на единна данъчна ставка за корпоративния налог е на европейския комисар по данъчната политика и митническия съюз Ласло Ковач.

Вчера то предизвика скандал в Брюксел. Ако идеята му бъде приета, България и другите източноевропейски страни ще станат по-малко привлекателни за инвеститорите. Данък печалба у нас е 10%, а в Германия е 38,3%.

Ковач иска през 2008 г. Еврокомисията да изготви законодателно предложение за единна данъчна ставка в ЕС, което да влезе в сила през 2011 г. Той се опитва да въведе и „координирана административна система“ за оценка на облагаемата печалба на фирмите. Това се тълкува като стъпка към създаване на обща данъчна администрация в ЕС. Сега ЕС няма единна данъчна политика и тези въпроси се решават с консенсус.

Ковач се е опитал да омаловажи предложенията си, като обясни, че не иска да се намесва в правата на всяка държава сама да определя данъците си, съобщи АП. Но инициативата му предизвика недоволството на Ирландската федерация на банкерите. Ирландия заслужи името „Келтски тигър“ благодарение на ниския корпоративен данък, с който привлече много инвеститори след присъединяването си към ЕС през 1973 г. Литва, Латвия и Кипър въведоха корпоративен данък от 15%. В Полша той е 19%, в Словакия беше въведен плосък данък от 19% върху личните и върху корпоративните доходи, а в Румъния – плосък данък от 16%. Рекордьор е Естония, която въведе нулев корпоративен данък при реинвестиране на печалбата.

Георги Готев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *