Еврокомисар подкрепи долара

Доларът още дълго време ще остане водеща световна валута, заяви еврокомисарят за икономическите и валутните въпроси Хоакин Алмуня в интервю за германския вестник „Ханделсблат“. На въпрос на изданието дали сегашната финансова криза предвещава залеза на американския долар като световна валута, Алмуня посочи, че не вярва „в настъпването на подобни радикални промени“.

„Доларът още много години ще остане водеща валута. Вярно е обаче, че еврото стана втората най-важна валута в света. Все по-голямо значение придобиват и валутите на големите развиващи се страни като Китай“, отбеляза еврокомисарят. Алмуня подчерта, че световната икономика ще има проблеми, ако слабостта на американския долар и свързания с него юан продължи дълго. „Има обаче признаци, че положението се променя“, отбеляза той.

„В никакъв случай не изискваме от Китай още утре да разреши валутата му свободно да се търгува на пазарите. Става дума само за това постепенно да се въведат гъвкави елементи в политиката на валутните курсове. Бихме помогнали на Пекин да модернизира финансовата си система, да отвори страната за капиталовите потоци“, допълни Алмуня.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *