Еврокомисията прие проектобюджета на ЕС за 2015 г. с акцент върху растежа

Европейската комисия прие проектобюджета на Европейския съюз за 2015 г. в сряда, предаде пресслужбата на институцията. Еврокомисарят по бюджета Януш Левандовски и евродепутати подкрепиха целите за растежа на икономиката и заетостта, заедно с намаляването на административните разходи.

Според внесеното предложение бюджетът за следващата ще година възлиза на 142 млрд. евро, а акцентът ще бъде върху стабилен растеж, създаване на работни места и изпълнение на задълженията.

„Някои от държавите членки забравят, че има финансови последици на политическите решения, а това е проблем от години“, коментира комисарят по бюджета Левандовски. „Ако обещаваме, трябва да изпълняваме“, допълни той.

За да не прелее проблемът с плащанията и в новата фискална година, Левандовски предложи използването на марж за непредвидени обстоятелства. Но според автора на доклада на Европарламента неплатените сметки са 24 млрд. евро. И ако подобен марж бъде одобрен, той ще овладее ситуацията за два, три или четири месеца, но няма да бъде достатъчен за годината.

След като Еврокомисията прие проектобюджета за 2015 г., сега и Съветът на ЕС трябва да приеме своята позиция по него, следван от Европейския парламент. Това ще бъде последвано от помирителна процедура от 21 дни за намиране на компромисно споразумение между Съвета и Европарламента.

Бюджетните кредити за поети задължения се съсредоточават върху новите програми на многогодишната финансова рамка за периода 2014-2020 г. и почти 60% от предложената сума са предназначени за подпомагане в областта на научните изследвания и иновациите, младежта и предприятията.

Еврокомисията предлага също така допълнително намаляване с 1% на броя на своите служители, което представлява третото подобно съкращение за три години.

Видеорепортаж на EuroparlTV разказва, че първата реакция на евродепутатите е била положителна и в съзвучие с техните очаквания. Но голямото предизвикателство на бюджета за 2015 г. е да се справи с нарастващия проблем: почти четири млрд. спрени плащания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *