Еврокомисията: Стагнация в България и през 2016 година

2015 и 2016 г. няма да са добри години за българската икономика, като те ще бъдат белязани с минимален растеж, липса на инвестиции и ограничено потребление. Това се казва в доклад на Европейската комисия за икономическото развитие на България.

Основна спирачка пред растежа ще продължи да е недоверието на българските граждани и инвеститорите, което се задържа и след парламентарните избори. Непрекъснато променящите се закони и несигурната политическа обстановка отказват бизнеса от инвестиции.

Безработицата не намалява, а заплатите стагнират, което няма да доведе до увеличаване на потреблението. Проблем създава и рухналата КТБ, която разклати доверието в банковата система.

Негативен фактор за икономиката е и твърде нестабилното мнозинство в парламента, което се крепи на “глинени крака”. Завчера подобна мрачна прогноза даде и ЕБВР. Тя свали прогнозата си за икономическия растеж на България през 2015 г. от 2% на 0,8%. Това съвпада с очакванията на Министерството на финансите и е малко над тези на Европейската комисия и кредитната агенция „Стандарт енд пуърс“, чиито прогнози са съответно за 0,6 и 0,5% ръст.

Сред причините за понижената прогноза са изтъкнати икономическите проблеми на Русия, с която България е икономически обвързана, изборите в Гърция, след които съседката може да изпадне в политическа криза, както и кризата в еврозоната, която е основен пазар за българските стоки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *