„Евролийз“ и „Финанс секюрити“ пускат облигации на борсата.

„Евролийз груп“ и „Финанс секюрити груп“ ще пуснат свои облигации на Българската фондова борса. Двете дружества получиха разрешение от Комисията за финансов надзор (КФН) за достъп до търговия на регулиран пазар, съобщиха от регулатора след проведеното на 6 ноември свое заседание.

Свежи пари от пазара

Според съобщението „Евролийз“ ще може да издаде 6000 обезпечени облигации, всяка от тях с номинална и емисионна стойност 1000 лв. По този начин общата стойност на дълговия капитал на холдинга е 6 млн. лв. Едноличен собственик на „Евролийз“ е „Еврохолд България“. Според Търговския регистър капиталът на дружеството е 26.74 млн. лв., като компанията извършва консултантска дейност, търговско представителство и посредничество. Под шапката „Евролийз груп“ попадат „Евролийз ауто България“, „Евролийз ауто Македония“, Avis Rent a Car и Budget Rent a Car, в които компанията майка държи 100% от капитала. Дружеството притежава и 70.54% от „Евролийз ауто Румъния“.

Другата компания, която получи разрешение да пусне дългови книжа на борсата – „Финанс секюрити“, ще издаде 7000 безналични, обезпечени, свободнопрехвърляеми и лихвоносни облигации. Всяка от тях ще е с номинална и емисионна стойност 1000 евро, като по този начин общото дългово финансиране е 7 млн. евро.

Справка в Търговския регистър показва, че „Финанс секюрити“ извършва разнообразна дейност – от охранителни услуги, през вътрешен и международен туризъм, до дейности с недвижими имоти и лизинг. Капиталът на дружеството е 1.43 млн. лв., разпределен в поименни безналични акции с номинал 1 лв. Към края на 2014 г. акционери в нея са „Дениз 2001“ с 94.48% и Николай Костов с 5.52%. „Финанс секюрити“ притежава 100% от капитала на „Финанс инфо асистанс“, „Сарк груп“, „Файнанс секюрити“, „Фиско груп“ и „М кар ДООЕЛ“. Консолидираният финансов отчет на „Финанс секюрити“ за миналата година показва, че дружеството има 17.54 млн. лв. приходи и 13.84 млн. лв. разходи. Оперативната печалба на групата е в размер на 3.7 млн. лв. Година по-рано компанията отчете загуба от 600 хил. лв.

Пореден отказ от КФН

Наред с решенията за „Евролийз“ и „Финанс секюрити“ КФН отказа да потвърди проспекта за допускане до търговия на регулиран пазар на емисия акции на „Нови възможности“. В началото на септември компанията за покупко-продажба, проектиране и строителство на недвижими имоти получи едномесечен срок от регулатора да отстрани неточности в документа. Решението на комисията този път е окончателно. Отказът на КФН за пускане на облигации на борсата е вторият за последните месеци. През септември регулаторът не позволи на компанията за бързи заеми „Кредисимо“ да набере 10 млн. евро от пазара. За разлика от „Нови възможности“ „Кредисимо“ е публично дружество и продължава да търгува свои акции на БФБ. Както сега, така и през септември КФН не публикува мотивите, с които отказва одобрение на проспекта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *