Европарламентът гледа към свободния софтуер

Европейският парламент може да премине към свободен софтуер и използване на формат за документи ODF (Open Document Format), подобно на Великобритания, която реши да възприеме ODF в държавната администрация.

Предложението направи естонският депутат Индрек Таранд на поредната среща в Европарламента по въпросите на свободния софтуер. „Когато ЕС премине към ODF, нашата работа ще бъде завършена”, казва Таранд, който е представител на „зелените”.

Европарламентът трябва да използва собствен свободен софтуер, смята Таранд, припомняйки, че този въпрос е повдигнат още преди пет години. „Преминаването към ODF ще позволи реални иновации и реална конкуренция в областта на обществените поръчки”, допълва депутатът.

Таранд е член на група, която участва в пилотен проект със специална версия на дистрибуцията Debian Linux, проектирана за нуждите на Европарламента. В решението се набляга много на сигурността под формата на пълно дисково криптиране. Използват се пощенски клиент Icedove и технология за криптиране GnuPG.

Все повече администрации в ЕС водят дебати за това дали да се възприеме форматът ODF като основен стандарт. Тези разговори засягат и въпроса за преход към свободен софтуер. Процесът обаче върви бавно, поради различията между страните в ЕС.

Правителството на Великобритания все още не е определило областите на приложение на ODF, макар че постановлението е влязло в сила. Що се отнася до признаването на ODF в целия ЕС – това е въпрос на време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *