Европа бие отбой за санкции срещу Либия

Проди се е срещал с Кадафи заради медиците ни

СОФИЯ. Европа бие отбой за санкции срещу Либия. Ден след като Европарламентът започна обсъждането на изключително мека и безлична резолюция за защита на сестрите ни в Джамахирията, Италия обяви, че не е склонна на икономически натиск върху Кадафи.

Италия подкрепя освобождаването на петте осъдени на смърт български медицински сестри в Либия, но няма да прибегне до натиск и налагане на икономически санкции срещу Триполи. Това стана ясно от думите на премиера Романо Проди след срещата му с българския си колега Сергей Станишев. Страната ни ще използва всички инструменти, които могат да бъдат полезни и необходими за постигането на целта – връщане на медицинските сестри в родината им, заяви Проди. Той обаче подчерта, че ако трябва да се налагат икономически или други санкции на Джамахирията, това трябва да стане само след дебат и сътрудничество на международно ниво. Италианският премиер декларира, че ще продължи да се ангажира с темата въпреки трудностите, които среща. Той припомни, че каузата на медицинските сестри има силната италианска подкрепа и че той самият е провел много срещи в тяхна полза, включително и с либийския лидер Муамар Кадафи. Според италианските експерти не може да се прави сравнение между случая с българските медицински сестри и Локърби. В същото време в Европарламента италианският депутат Марио Боргезио обясни, че правителството на Проди угажда на Либия, защото се притеснява от нашествие на африкански емигранти.

Станишев пък припомни, че над 200 болни либийски деца се лекуват в италиански болници и че Италия активно участва и в събирането на средства за фонда за заразените. Въпросът ще бъде поставен и в понеделник на срещата на Съвета на министрите на външните работи на ЕС. И Станишев, и Романо Проди бяха категорични, че проблемът с освобождаването на българските медицински сестри не се разисква само по дипломатически път.

Боряна Йотова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *