Европа брои ?3 млн. за нова ферма

До 3 млн. евро могат да получат мераклиите да направят нова ферма или да оборудват старата с най-модерна техника.

Двойно повече пък могат да получат хората, които се заемат с маркетинг и реклама на зарзават, месо или сирене. Парите се отпускат по европейската програма за развитие на селските райони.

Над 3 млрд. евро се полагат на България за следващите шест години. За да ги вземем обаче, трябва да има достатъчно идейни и напористи българи с нюх към бизнеса, които да разработят проекти за кандидатстване.

Помощите от Европа далеч не се ограничават само до финансиране на земеделски производители. Пари ще се отпускат по общо 22 мерки. Голяма част от тях са продължение или подобни на тези по САПАРД.

Други обаче са свързани с подобряване на качеството на живот в селата. За асфалтиране на улици, прокарване на водопроводи и канализация, както и за интернет зали в малките населени места.

Европа дава пари и за изграждане на дискотека или ресторант, както и за развитие на селски туризъм. Най-малко 50% от стойността на проекта се субсидира от еврофондовете.

Останалата сума трябва да се осигури от кандидата за помощите. Обикновено това става чрез заем. Има възможност европомощта да стигне до 75 на сто в зависимост от това, от кой район на страната е кандидатът и какъв е типът инвестиция.

Най-голяма субсидия може да се отпусне на земеделски производител между 18 и 40 г., който току-що започва дейността си. Ако фермерът обработва земи или отглежда животни в планински район, процентът е 60.

Ако е комбинация от двете, субсидията може да достигне до 65%. Това обаче е валидно до 2009 г., след това всички субсидии ще са до 50 % от стойността на проекта.

Всички възможности за подпомагане, както и случаите, които няма да получат помощи, са описани подробно в проектите за наредби, които скоро ще бъдат публикувани на интернет страницата на земеделското министерство.

Допълнителна информация може да се получи в информационния център на ведомството или в областните служби за съвети в земеделието. Там ще бъдат изготвяни безплатно бизнес плановете за младите фермери и за полупазарните стопанства и групите производители.

Тяхното задължение е единствено да занесат всички данни за стопанството. От земеделското ведомство подготвят и специални наръчници, в които ще е обяснено стъпка по стъпка всяко действие, което трябва да се направи, за да се създаде и напише успешен проект. Те ще се издадат в голям тираж и ще се разпространяват напълно безплатно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *