Европа започна да усеща кризата с руския газ

Природният газ, осигуряван от Русия за Западна Европа, минава през Украйна. Снимка: Corbis

Русия обвини Украйна, че буквално краде природен газ на стойност 25 милиона долара от транзитните газопроводи, след като доставките в страната бяха прекъснати в неделя, съобщи ВВС.

Някои държави в Централна Европа регистрираха спад в доставките на 1 януари, а Австрия обяви, че ситуацията се е влошила през нощта.

Засега газоподаването към България е нормално, обявиха от „Булгарзгаз“ и добавиха, че страната ни има резерв за три месеца. Трябва обаче да се има предвид, че през почивните дни потреблението е намалено, тъй като не работят някои от големите промишлени потребители, заяви за БНР Димитър Гогов, началник на управление „Икономическо“ в българското дружество.

По думите му, от компанията са обезпокоени от създалата се ситуация между Русия и Украйна, но се надяват проблемът да се разреши бързо, за да няма ограничения, както за страните от Западна Европа, така и за България.

В Закона за енергетиката се предвижда органичителен режим в случай на необходимост, като ограниченията се налагат последно на потребителите, които нямат алтернативно гориво, коментира още Гогов. Той добави, че евентуални ограничения ще зависят и от потреблението на природен газ както у нас, така и в останалите страни.

Основният руски газопровод минава през Украйна и страната заяви, че има право на дял от горивото, което преминава през нейна територия. Киев обвинява Русия в “изнудване”, след като двете страни не се споразумяха за цените на природния газ.

Александър Медведев, вицепрезидент на държавната компания Газпром, обяви, че Украйна е ползвала 100 милиона кубични метра газ в последните 24 часа след прекратяването на руските доставки.

И Европейският съюз, и САЩ изразиха притесненията си относно спора между двете страни. Според американския Държавен департамент прекратяването на доставките от страна на Русия повдига “сериозни въпроси за употребата на енергията с цел да се упражнява политически натиск”.

От Москва контрираха, че не са имали избор, след като Киев отказа за подпише новото спразумение, с което да приеме незабавното увеличение на цените на горивото от 50 долара на 230 долара за 1000 кубични метра. Средната цена на природния газ в ЕС е 240 долара.

Русия осигурява 30% от природния газ за Украйна и около 25% – за Западна Европа. Освен Австрия спад в доставките отчетоха и Унгария, и Полша.

Според австрийската петролна компания OMV подаването на руски газ е спаднало с 1/3.

Унгарската газова компания MOL обяви в неделя спад на доставките на руски газ с 25%, но Чехия пък не регистрира намаление.

На 4 януари европейските правителства организират среща на експерти в Брюксел, за да обсъдят кризата.

След спирането на доставките в неделя, Украйна загуби 100% от доставките от Русия, но продължава да снабдява европейските страни през същите газопроводи.

В Унгария спадът е с 25% и големите промишлени потребители бяха призовани да минат на други източници на енергия.

Полша регистрира спад от 14%, но заяви, че има запаси за една седмица.

Австрия обяви 25% намаление на доставките.

Словашката газова компания SPP регистрира спад в налягането, но заяви, че потребителите засега не са засегнати.

В Германия все още няма проблеми, но страната не изключи по-нататъшно намаление на доставките за големите компании.

Във Франция правителството обяви, че няма проблеми засега, въпреки че е от големите потребители на руски газ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *