Европа има по-голям проблем от дефлацията

Марио Драги е изправен пред сериозен проблем, докато се опитва да съживи икономиката и инфлацията в еврозоната.

Бързото нарастване на значението на по-възрастните работници на пазара на труда през следващите пет години вероятно ще се превърне в спирачка за инфлацията, която и без това вече е 0.5%, при цел за ценовата стабилност от 2%, пише Bloomberg.

От 2008 г. насам делът на работещите на възраст между 50 и 64 години е достигнал от 26% до 31% от общата заетост.

Според експерти това е само началото на дългосрочна структурна промяна към все по-голямо значение на по-възрастните работници.

Но те са склонни да отлагат потреблението и да спестяват за бъдещето, докато младежите, навлизащи на пазара на труда са по-склонни да консумират веднага.

По данни на Института за фискални изследвания и анализ на Великобритания, британските работници на възраст 55-59 г. имат среден годишен темп на спестяване от около 5.5%, докато тези под 34 години нямат спестявания.

Все повече работни места в Европа ще се заемат от по-възрастни служители, което напълно ще промени икономиката. При това много европейски пенсионери се завръщат на пазара на труда, за да допълват доходите си от пенсии.

Коефициентът на икономическа активност в Германия при хората от 50 до 64 години, например, се е увеличил с 12 процентни пункта през последното десетилетие.

А по-възрастните работници са склонни да бъдат по-малко продуктивни, което може да направи икономиката по-податлива на ценовия натиск, но това няма да е инфлация на растежа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *