Европа не дава нито цент повече за “Козлодуй”

Проектобюджетът на ЕС игнорира искането ни за 280 млн. допълнителни компенсации

Георги Готев

пратеник на „Стандарт“

Проектобюджетът на ЕС за 2007-2013 г. не предвижда нито евроцент компенсация за извеждането от експлоатация на 4-те блока на АЕЦ „Козлодуй“ след 2009 г. Новото предложение на британското председателство бе представено пред журналисти вчера в Брюксел. В същото време за затварянето на мощности в централата „Бохунице“ в Словакия са предвидени 375 млн. евро, а за „Игналина“ в Литва – 865 млн. евро. Ако бюджетът бъде приет в този вид, това ще е провал за амбициите на кабинета „Станишев“ да издейства от ЕС още пари за централата ни.

На въпрос на „Стандарт“ защо АЕЦ „Козлодуй“ не е била предвидена наред със словашката и литовската централа, висш британски представител обясни, че основната причина е липсата на такава клауза в Договора за присъединяване. Другите две източноевропейски страни имаха текст в договорите си, че финансирането ще продължи през следващия бюджетен период на ЕС. Такава възможност имаше при договарянето на глава 31 – „Разни“, която обаче кабинетът „Сакскобургготски“ затвори за рекорден срок без преговори.

На 24 ноември правителството даде мандат на министрите на външните работи Ивайло Калфин и на икономиката и енергетиката Румен Овчаров да преговарят с Еврокомисията за допълнително финансиране във връзка с предсрочното извеждане от експлоатация на 4-те блока. България има нужда от допълнителни 280 млн. – по 70 млн. годишно за периода 2010-2013 г., изчисли кабинетът. Досега ЕС е обещал 550 млн. евро, като финансовата рамка в Договора за присъединяване предвижда финансиране за АЕЦ-а само до 2009 г.

Новият британски проект за бюджета бе представен с думите: „Няма да видите по-добро предложение тази седмица или догодина“. Ултимативният тон засилва напрежението преди днешното откриване на срещата на върха на ЕС в Брюксел. Ако на нея бюджетът не бъде приет, последиците ще са много тежки за новопостъпилите източноевропейски страни, а България и Румъния вероятно няма да могат да бъдат приети през 2007 г.

Брюксел

Георги Готев

пратеник на „Стандарт“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *