Европа не иска Турски поток

Европейската комисия разчита да се върне на масата за преговори с Русия относно проект за доставка на газ, аналогичен на „Южен поток“. Според Брюксел „Турски поток“ е „икономически несъстоятелен“.

Това обяви заместник-председателят на ЕК по въпросите на енергетиката Марош Шефчович.

„Смятам, че той няма да сработи. Не казвам, че това е окончателното решение, отбелязвам, че ще се върнем към по-рационално обсъждане на пътя за доставка на газ, което би създало по-реално сътрудничество“, коментира Шефчович.

„Задавам въпроса как технически пътят на руски газ през Украйна може да бъде преориентиран към Турция и как това отговаря на договорите с „Газпром“ за доставка на газ към европейските страни?“

Според Шефчович, „Турция се нуждае от около 50 млрд. куб. м. газ, а още толкова е необходим на Европа. Защо да изпращаме всичкия този газ в Турция? Това би било твърде скъпо“.

Той изрази увереност, че преговорите с „Газпром“ за доставките на газ към Европа „ще продължат, тъй като е твърде рано да се говори за окончателно решение“.

Шефчович допълни, че „Украйна ще получи значително съдействие от страна на ЕС и международните институции за модернизиране на остарялата си газопреносна система, която ще осигури стабилни доставки на газ за Европа през нейна територия“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *