Европа ни кастрира, преди да ни вземе

Георги Готев

С тънки кастратски гласчета ще пеем Одата на радостта на 1 януари. След като ни лиши от двата топчести реактора ВВЕР-440 на АЕЦ „Козлодуй“, Брюксел посегна на друг откровен символ на мъжественост – самолетите ни. Каквито и обяснения да дават властите, истината е, че авиационният ни сектор ще фалира, защото няма да се ползва от предимствата на директивата „Отворено небе“. За сметка на това еврокомпаниите ще се облагодетелстват у нас. Съвсем скоро от новото ни софийско летище ще излитат и кацат само чужди компании. Както върви напоследък, до членството ни в ЕС след девет дни можем да очакваме още чудеса. Уж ни вземат като равноправен член, обаче изведнъж всичко българско, което е конкурентоспособно, се оказа с предпазни клаузи. Нашето свинско и сирене са под европейска карантина, еврочиновници готвят партньорски проверки на всеки селски казан за ракия. Докато не ни задължат да ги нарежем като ракетите, за да преминем на вносни напитки. Сигурно и сами сме си виновни. Румънските авиокомпании например отърваха предпазната клауза, което значи, че скоро ще пътуваме от София за Бургас с „Таром“. Щом румънците са се справили, може би Брюксел не е чак толкова жесток? А може би по-скоро някой у нас не си е свършил работата? Изглежда, че причината даже не е в това, че повечето ни самолети са руски, защото се твърди, че европейските проверяващи открили проблеми и при боингите ни.

Но ядрените реактори и самолетите, даже казаните за ракия, са видими неща. Има и невидими като различните европейски форми на наблюдение, които по същество представляват финансов, съдебен и политически борд. А анонимни европейски чиновници могъщо ще го упражняват над държавата. Тези мерки, свенливо наречени придружителни, бяха измислени специално за нас, защото такава организирана престъпност и такова безхаберие и безпомощност на властите на друго място не се забелязват.

Цялото общество е отговорно за унизителното положение, в което се намираме на прага на ЕС, защото е търпяло и се е нагаждало към безобразията. Европа ни взема не защото сме отговорили на изискванията, а защото ако ни оставят отвън, ще стане по-лошо. Има и геостратегически причини – богатата на петродолари Русия изкупува с такова усърдие всичко, което се продава, че ако малко се бяхме забавили за ЕС, директно ставахме руска губерния. Така че място за радост все пак има. Каквато и да е цената, поне цивилизационния си избор (какво ужасно словосъчетание!) успяхме да защитим.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *