Европа отново запали мотора

Камелия Иванова
Стабилизацията на промишленото производство и повишаването на бизнес очакванията дават основание за надежди за индустриалния сектор на ЕС. Въпреки това възстановяването върви различно във всяка от страните членки и все още е рано фирмите да изоставят предпазливостта, показва доклад на ЕК за отражението на кризата върху ключови икономически сектори, който беше публикуван на 30 октомври. Така например продължаващия спад в строителния сектор и опасността за влошаване на пазара на труда са сериозни причини за притеснение в краткосрочен план. А погледът към бъдещето носи още едно предупреждение, трудното финансиране на малките и средни предприятия може да доведе до бавно и постепенно възстановяване. Последните данни, сочат че нивото на индустриалната продукция в към края на август остава драстично ниско във всички страни членки на ЕС в сравнение с година по-рано.
Активността на този сектор е спаднала най-много в Естония с 27.% и Люксембург – 27.4%. Въпреки това на месечна база през август се отчита повишение на този индикатор във всичките 27 страни членки, като отличник се оказва Италия с повишение от 7% на индустриалната активност.
На този фон производствената дейност продължава да се понижава единствено в България и Швеция. Последните данни за състоянието на секторите на икономиката на ЕС, показва че подобрение се забелязва в дърводобива, химическата индустрия и металодобивната индустрия. От друга страна, производството на електрически уреди, машини и оборудване, компютри продължава да спада през последните пет месеца. Това показва, че секторите, които произвеждат капиталови стоки все още не са достигнали дъното. Така освен фармацевтиката и хранително вкусовата индустрия, производството на всички други индустрии е с около 10% под нивата преди кризата да се разрази.

Автомобилен сектор

Общия спад на производството на автомобили в ЕС в края на август е с 22.3% по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Тази тенденция е устойчива вече 16 месеца. Продажбите на автомобили за първите три тримесечия на 2009 бележат спад от 6.6% на годишна база, но се забелязва намаляване на темпа на понижение заради мерките, които някои правителства предприеха. А именно схемите за облекчения при покупка на нова кола, когато старият автомобил се предаде за вторични суровини.

Храни и напитки

Тук кризата не влияе особено. Производствената активност на тази индустрия е на същото ниво, на което е била и през август 2008. Въпреки това, когато оптимизмът сред потребителите спада, а несигурността расте, обикновено клиентите стават доста чувствителни към изменението на цените на храните. Много типично е преливането на потребителския интерес от една стока към друга, която се предлага със сериозна отстъпка. Заради това големите вериги магазини, производителите на висококачествени продукти и ресторантите се сблъскват с липса на клиенти.

Шивашка индустрия

Добрата новина за този сектор е, че в края на август се отчита забавен темп на понижението в продукцията в сравнение с първата половина на 2009. Производството е все още с 19% по-ниско в сравнение със същия период на 2008. Търговският дефицит на ЕС за текстил и текстилни стоки се е увеличил до 2 млрд. евро ( +10%) през първите седем месеца на 2009. Това се дължи на намаления износ, с около 20%, към основните търговки партньори като САЩ, Русия и Турция.

Туризъм

Независимо, че до сега този бранш беше по-леко засегнат от икономическия застой, вече е ясно, че негативното влияние върху него е факт. Това се вижда най-ясно в данните за нощувките, които европейците са платили. Така например броя на нощувките за зимния сезон на 2008/2009 беше с 7.2% по-нисък от този регистриран през туристическия сезон на 2007/2008. Данните на Евростат са окуражаващи, защото се оказва че през лятото на 2009 европейците все са ходили на почивка и, но все повече са преориентирали пътуванията си в собствените си държави.

Строителство

Последните данни показват, че този бранш продължава да се влошава, макар и с по-бавни темпове. Строителната продукция в 27-те страни членки е спаднала с 1.6% през второто тримесечие на 2009 в сравнение с предишното тримесечие на тази година. Активността в строежа на сгради се е понижила с 2.5% за периода заради липсата на частни инвестиции и затегнатото кредитиране, но в същото време стойността на инженеринговите услуги е скочила с 1.9% през второто тримесечие на годината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *