Европа отхвърля мерки срещу интелектуалното пиратство

Европейски политици отхвърлиха призивите да се обяви извън закона обмяната на файлове в Интернет, съобщава БиБиСи.
Идеята да се забрани и преследва размяната на файлове, като начин за процъфтяване на интелектуалното пиратство, бе посочена в доклад до Европейския парламент (ЕП). При гласуване в Парламента обаче, мнозинството от депутатите от целия Европейски съюз гласуваха против законодателната инициатива, позовавайки се на факта, че тя нарушава „гражданските свободи и човешките права“.
Според БиБиСи, така Европейският парламент се изправя срещу правителствата на държавите членки, които планират строги мерки срещу интелектуалните пирати.
„Гласуването показва, че членовете на Европейския парламент искат да се запази балансът между интересите на носителите на права и тези на потребителите, при избягване на крайни мерки като прекъсване на достъпа до Интернет“, се казва в изявление на говорителка на ЕП в Брюксел.
Отхвърлената поправка трябваше да бъде включена в известния като „Доклад Боно за културната индустрия“. Автор на документа е френския депутат в ЕП, Ги Боно, който трябваше да предостави на колегите си стратегия за поощряване на растежа на креативната индустрия в Европа.
Поправката призоваваше Европейския съюз и държавите членки „да избегнат въвеждането на мерки, противоречащи на гражданските свободи и човешките права…, каквато се явява прекъсването на достъпа до Интернет“.Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) нарече поправката „зле проектирана“ и изпадаща в противоречие с останалата част на доклада.
„Очакваме с нетърпение широкомащабна дискусия в Европейския парламент в следващите месеци, при която да се реши как най-добре може да се реши проблемът с нарушаването на авторските права в мрежата“, се казва в официално съобщение на IFPI.
В същото време, организации, борещи се за граждански права, като „Open Rights Group“ смятат, че гласуването в ЕП е показало, че евродепутатите са готови открито да се противопоставят на стриктните мерки, каквито вече се прилагат в държави като Франция, например.
В края на ноември миналата година Франция обяви, че ще въведе закон, според който фирмите доставчици на Интернет ще бъдат задължени да контролират и отстраняват всякакви прояви на интелектуално пиратство.
В този смисъл, фирмите ще бъдат задължени да събират и предоставят информация за потребители, които постоянно споделят музика и филми в мрежата.
След като данните бъдат предадени на държавни органи, те пък от своя страна могат да изпращат предупреждения или да пискат прекъсването на достъпа до Интернет на неизрядните според тях потребители.
Подобни планове имаше и във Великобритания, но Интернет доставчиците им се противопоставиха напълно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *