Европа очаква по-високи заплати и в България

Европа иска по-високи заплати в целия континент и най-вече в държавите от Източния блок, където възнагражденията са в пъти по-ниски спрямо останалите държави. Това е фокусът на започналата вчера кампания на Европейската конфедерация на профсъюзите „Европа иска увеличение на заплатите“, съобщиха от пресцентъра на КНСБ.

Началото на събитието е било в Брюксел, а от българска страна са участвали президентът на КНСБ Пламен Димитров и бившият социален министър Зорница Русинова. Целта на кампанията е да обедини исканията на синдикатите в цяла Европа за ръст на заплатите на работещите. КНСБ също е част от тази кампания. Корпоративна Европа се възстановява от кризата, но в същото време едва един процент от населението на континента се ползва от увеличената печалба. Заплатите на работниците не са повишавани от години. Това се отразява не само на социалното неравенство, а и на икономиката като цяло, тъй като понижава търсенето, се аргументират от ЕКП.
Според генералния секретар на ЕКП Лука Визентини, цитиран в съобщението, е недопустимо в нова Европа да има заплати 10 пъти по-ниски от средните за континента. „Това е експлоатация и дъмпинг. Ниските възнаграждения в Източна Европа вредят на икономиката на ЕС, свободното движение на хора и капитали, на трудовия пазар“, е заявил Визентини.
По думите му повишаването на минималните заплати е една от мерките за повишаване на доходите, но тя не е достатъчна, тъй като в държавите от източния блок, включително и България, тя е твърде ниска спрямо заплащането в другите държави от ЕС. Визентини смята, че единственият начин заплатите да се повишат е колективното договаряне.
Според данни, представени от лидера на КНСБ Пламен Димитров, минималната заплата в България (235 евро) е най-ниската в Европа. За сравнение – в Румъния тя е 321 евро, в Гърция – 586 евро, а в Люксембург – 1999 евро, или около 9 пъти по-висока от нашата. При средната заплата съотношението е същото – 449 евро в България спрямо 3333 във Финландия – разлика от близо 8 пъти. Той е подчертал, че българският синдикат никога не е спирал да иска увеличение на доходите и това ще бъде основният акцент във всяка една кампания през следващите години.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *