Европа пита призрака на кое М.О.Л. броди в българския медиен МОЛ?

Създаването на европейско законодателство за собствеността на медиите ще дискутират евродепутатите на поредната си сесия, която започна в понеделник в Страсбург. Очаква се на 21 октомври Европарламентът да излезе с декларация за гарантиране на свободата на информация в Евросъюза. Тя ще бъде гласувана най-вече заради страни като България, Румъния и Италия, съобщиха от Брюксел.
След състоялия се на 8 октомври дебат по въпроса депутатите от всички групи се обединиха около констатацията за тревожни тенденции, наблюдавани най-вече в Италия, България и Румъния. На дебатите лидерът на либералите Ги Верхофстад цитира американската организация “Фрийдъм хаус”, според която в тези три страни са “с частично свободни медии”. Той определи това като голям проблем и поиска ЕС да приеме директива за свободата, плурализма и децентрализация на медийния пазар.

“Казусът е изключително важен и не засяга само Италия”, заяви по този повод и българският евродепутат Станимир Илчев, според когото собствеността на медиите у нас “има много бели петна”. Новината въобще не е изненада за България, тъй като отдавна на медийния пазар се наблюдават драстични нарушения на Закона за защита на конкуренцията от една конкретна медийна групировка, коментират медийни експерти.

Доста успешните опити за създаването на монопол и липсата на адекватни решения от страна на Комисията за защита на конкуренцията бе разгледано наскоро и на среща на Съюза на издателите в България /СИБ/ с премиера Бойко Борисов.

Регистрираната от Ирена Кръстева “Нова българска медийна група“, подкрепена в журналистическите си напъни да глътне целия български медиен пазар от небезизвестния си син и настоящ депутат от ДПС Делян Пеевски, заплашва да превърне българските журналисти в крепостни селяни. Откакто взе от Петьо Блъсков вестниците „Телеграф“, „Монитор“ и „Политика“, дуетът Кръстева – Пеевски явно хареса новото си амплоа и го удари на пазаруване. Така под тяхно крило се оказаха още и издателство „Борба“- Велико Търново, „ТВ7″, в.“Експрес“, спортният всекидневник „Меридиан мач“ и 42 процента от дружеството „Обединени български вестници“, което пък държи 90 на сто от ИПК Родина.

Но това не е всичко! Напук на надеждите на журналистическата гилдия, че за “Нова българска медийна група“ ще има възмездие, групировката си продължи пазаруването, необезпокоявана от никого. След като през юли дойде новото правителство и след като и Бойко Борисов, и Мартин Димитров, и Иван Костов се клеха, че ще искат нова проверка на прокуратурата за произхода на парите на групировката, нищо подобно не се случи.

Напротив, през това време “Нова българска медийна група“ си взе от медийния МОЛ всекидневника “Уикенд”, телевизия ББТ и упорито се заговори, че до Нова година ще се сдобие и с вестниците “Труд” и “24 часа”. През цялото това време в България и Европа се чудеха откъде са му парите на М.О.Лице Кръстева?! Не и прокуратурата обаче, още по-малко КЗК. Според която пък “концентрацията няма да доведе до промяна в структурата на засегнатите от сделките пазари, както и няма да създаде предпоставки за настъпването на неблагоприятни последици за конкуренцията на тях”.

След като му припари под краката, на срещата при премиера Борисов, главният редактор на “Труд” Тошо Тошев се провикна, че изобщо няма и грам истина в твърденията, че ще продава вестника. Само че, докато той уверяваше Борисов, неговите журналисти се ослушваха за нова работа, заплашени от угрозата цунамито Кръстева да ги издуха.

Липсата на адекватни решения на правителството, което дойде на власт да смачка корупцията, навяват и на други мисли. Може би тази липса на решения е и заради ведрия тон за новото управление, който струи от всеки ред и казана дума от медиите на Кръстева. На които пък не им пука от нищо, включително и от коментара на колежката Ива Николова, която каза в прав текст пред “Блиц”: “Не зная как да свържа благородството с хора, които до вчера – извинете за израза, но той вече се е превърнал в журналистически жаргон – правеха свирки на Сергей Станишев и наричаха Бойко Борисов Боко Тиквата, днес забравиха Станишев и на свой ред правят свирки на Борисов”.

Всеки обича да го четкат, най-вече политиците. Нарцисизмът обаче не трябва да пречи на премиера да види, че такъв род четкане му прави отвратителна услуга.

На срещата с издателите в началото на месеца Борисов каза: “Хвалебствията в някои медии не могат да ме подведат лесно, да се зарадвам на нещо положително“. Време е да докаже това си твърдение и на практика и да попита КЗК кое е господстващо положение според действащия Закон за защита на конкуренцията? Защото според чл. 17 от същия закон “Господстващо е положението на предприятие, което с оглед на своя пазарен дял, финансови ресурси, възможности за достъп до пазара, технологично равнище и стопански отношения с други предприятия може да попречи на конкуренцията на съответния пазар”. Ал. 2 на този член пък приема, че “Едно предприятие има господстващо положение, ако има по-голям от 35 на сто дял от съответния пазар”.

Така че, вместо да губи ценно време с нови законопроекти ала Тошо Тошев, по-добре е в Комисията за защита на конкуренцията да почнат да смятат колко процента от медийния пазар държи групировката на Ирена Кръстева!
Иначе Европа отново ще започне да ни гледа подозрително, а страната ни ще е повод за гласуване на специални директиви!

След като КЗК пък се научи да смята, е време и прокуратурата да почне нова проверка за произхода на парите на “Нова българска медийна група“. Иначе Европа ще приеме и законодателство по този повод. Изобщо няма спасение от Европа и който не го разбира, толкова по-зле за него.

Красимир Николов, БЛИЦ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *