Европа планира нова банкова реформа

Властите в Европейския съюз планират промяна на законите за банковата система, които ще завишат изискванията за капиталовата адекватност на финансовите компании. Промените ще бъдат оповестени през октомври, предаде FT.
Законопроектът вероятно ще бъде подкрепен от финансовите министри на страните членки още днес. Това показва, че има воля за корекция на правилата, регулиращи дейността на банките.
Според критиците на сегашната законодателна рамка пропуските в нея са позволили на банките да действат неразумно. По този начин те са увеличили върховете и задълбочили спадовете на бизнес цикъла, което е болезнен процес за икономиката.
Законопроектът препоръчва промени в счетоводната отчетност, както и други мерки, които ще направят капиталовите буфери на банките по-устойчиви в периоди на криза.
Финансовият министър на Германия ще настоява пред европейските си колеги капиталовите ограничения на банките в еврозоната да бъдат занижени до края на кризата, за да могат те по-лесно да отпускат заеми на бизнеса.
Банковото кредитиране е изключително важно за функционирането на немската икономика и е основен източник на финансиране в повечето европейски страни. Ситуацията в САЩ и Великобритания е различна, защото издаването на акции и облигации е по-често срещаният вариант за привличане на средства.
Промените предвиждат още банките да могат по-лесно да натрупват провизии по време на добри икономически времена, без да трябва да предназначават суми за специфични активи. Тези средства ще могат да се използват за посрещането на трудностите по време на криза.
Икономическият и финансовият министър на Германия са на мнение, че банките в еврозоната продължават да не изпълняват своите функции, въпреки че Европейската централна банка им отпусна рекордната сума от 442 млрд. еврона 24 юни.
Те настояват да се предприемат мерки, които да принудят банките да отпускат повече заеми, вместо да покриват със средствата пропуските в своите счетоводни отчети.
Друга важна идея, която финансовите министри ще обсъдят, е ограничаването на влиянието на капиталовите изисквания при понижаване на кредитния рейтинг.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *