Европа попадна в (почти) безизходен газов капан

Всеки път, когато пуснем отопленито вкъщи, всеки път, когато в Европа започне ново производство, захранвано с газ, Русия става с няколко рубли по-богата. Общо 68 млрд. долара е спечелила страната през 2012 година от доставки на газ, като според статистиката на американската администрация 70 процента от продажбите са били в Европа.

Колкото и европейските страни да се възмущават на поведението на Владимир Путин и действията му, свързани с анексирането на Крим, европейските пари продължават да се вливат в режима му под формата на плащания за газ. Може ли да се направи нещо по въпроса обаче?

Според европейския комисар по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер „ние сме по-малко зависими, отколкото преди“. „Би било възможно една седмица сами да се захранваме с газ“, казва още той в интервю. Клаудия Кемферт, експерт към германския институт за икономически анализи, е на същото мнение – Европа не трябва да изпада в паника, ако спре руския газ. Тогава възможен ли е бойкот на руските доставки като икономическо оръжие?

Отговорът е не. Ако се погледнат собствените резерви на Стария континент, както и източници на газ, става ясно, че ЕС не би издържал повече от няколко дни без свежи доставки. Институтът Energycomment в Хамбург, чийто експерт Щефан Буколд се смята за един от най-добрите познавачи на темата в Германия, публикува анализ за газовите алтернативи в Европа.

Има ли Европа алтернативи?

Потреблението на газ на Стария континент е най-голямото в света, като само ЕС според данни на браншовата организация ползва 462 млрд. кубични метра газ всяка година. От тях 125 млрд. кубични метра представляват внос от Русия или иначе казано 27 процента от потреблението. Според Energycomment алтернатива, която да покрие този голям дял, няма.

Разбира се, има страни износители като Норвегия, Великобритания, Холандия, както и Алжир и Либия. Но според проучването на института е невъзможно те да засилят доставките толкова бързо, че да бъде избегната криза в Европа. „Не може производството да бъде увеличено от днес за утре. Това би продължило седмици, ако не месеци“, казва шефът на отдела за анализ на природните богатства към Commerzbank Ойген Вайнберг.

Има и още нещо – според експертите европейската зависимост от внос на газ ще продължи да нараства, тъй като собствените залежи намаляват. Дори т.нар. LNG газ (течен газ) не може да бъде алтернатива според тях. При тази технология газът се замръзява до минус 163 градуса по Целзий и се доставя с танкери. Но и в момента Европа го ползва – през 2012 година 63 млрд. кубични метра от Катар и Алжир са закупили европейските страни, но това по никакъв начин не е повлияло на руските доставки.

Според експертите теоретично този вид доставки биха могли да компенсират руските, защото европейският капацитет за получаване на подобен тип гориво е около 193 млрд. кубични метра. Но няма толкова голямо предложение на този етап. „В момента ЕС покрива 15 процента от нуждите си чрез такъв газ. Терминалите биха могли да поемат и още“, казва Вайнберг. „Но на пазара в момента няма толкова краткосрочни възможности за поръчка на още количества“, добавя той.

Бойкот на руския газ – лоша идея

При евентуален бойкот на руския газ Европа ще трябва да разчита и на резервите си. Но след зимния сезон те са наполовина празни. Според данни на Европейската организация на газовите хранилища едва около 46 процента от техния капацитет е запълнен.

Но какво ще се случи, ако се стигне дотам? Ще трябва да бъдат включени на пълна пара всички електроцентрали на въглища и други алтернативни видове горива. Освен това е възможно да се наложи включването на атомните централи в Европа, за да бъде покрито потреблението на ток.

Звучи апокалиптично и единственото, но нали Русия печели много от газта и няма интерес от спирането й? Да, но страната печели много повече от продажби на нефт. Според данни на Energycomment Русия е спечелила около 290 млрд. долара от продажба на петрол през 2012 година или 4 пъти повече, отколкото от газ. Страната вече започна да търси алтернативни купувачи в Азия и теоретично би могла да понесе известно време загуби, ако не доставя газ до Европа.

Иначе казано: бойкот на доставките на газ ще засегне Кремъл, но не толкова болезнено, колкото Европа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *