Европа потъва в дългове

Държавният дълг на еврозоната продължава да се увеличава. Последните данни на Евростат показват, че към края на юни общите задължения на държавите членки на валутния съюз са нараснали до 93.4% от брутния вътрешен продукт, спрямо 92.3% към края на март и 89.9% за същия период на миналата година. Стойността на дълга на еврозоната възлиза на 8.875 трлн. евро.

Облигациите формират общо 79.2% от дълга на еврозоната и 80.7% от задълженията на Европейския съюз. Държавният дълг на ЕС се увеличава като цяло от 85.9% до 86.8% от БВП.

На практика т. нар. дългова криза се задълбочава, въпреки мерките за икономии и структурни реформи. Но икономиката на еврозоната започва да се възстановява. Това показва, че всъщност става въпрос по-скоро за проблеми в банковия сектор, а не в държавните финанси. Въпросът сега е дали затягането на банковите регулации от страна на ЕЦБ няма да доведе до нов срив на кредитирането и акциите на банките във валутния съюз.

Според договора от Маастрихт правителствата в ЕС трябва да поддържат дълг от най-много 60% от БВП.

Но задълженията на гръцката държава възлизат на 169.1% от БВП, увеличавайки се с 8.6 проценти пункта спрямо първото тримесечие на годината. Само Кипър задлъжнява с по-бърз темп от Гърция, като дългът на островната държава се покачва с 10.8 процентни пункта, до 98.3% от БВП.

Дългът на Италия също се покачва, с 3.0 п.п., до 133.3% от БВП. Сред най-задлъжнелите държави са още Португалия /131.3% от БВП/ и Ирландия /125.7% от БВП/. В същото време дългът на Германия намалява с 0.7 п.п., до 79.8% от БВП.

България е една от най-малко задлъжнелите държави от ЕС, със съотношение дълг към БВП от 18.0%. По-слабо задлъжняла от нас е само Естония, чиито дълг възлиза на 9.8% от БВП.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *