Европа пред социална криза заради безработицата

Председателят на Еврогрупата и премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер предупреди, че има опасност в Европа да настъпи социална криза заради очакваното покачване на безработицата.
Това предадоха световните агенции, цитирани от БТА. „Вървим към социална криза, тъй като ще има криза със заетостта и работните места“, каза Юнкер след заседание на министрите на финансите на страните от Еврозоната, състояло се в Брюксел.
Юнкер призова всички усилия да бъдат насочени към социалното и икономическото овладяване на тази ситуация. Той призова директорите на европейските предприятия да избягват масовите и прибързани съкращения, като дадат по този начин пример за социална отговорност.
Вчера Европейската комисия направи тазгодишните си пролетни икономически прогнози за страните от ЕС и обяви, че очаква през 2009 г. и 2010 г. в ЕС да бъдат съкратени 8,5 милиона работни места. ЕК прогнозира, че безработицата ще достигне 9,9 процента в Еврозоната през тази година и 11,5 процента през 2010 г. В Испания тя ще бъде дори 20,5 процента следващата година, а в Ирландия 12,1 процента, припомнят агенциите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *