Европа продължава със санкциите срещу Русия

Европейският съюз ще удължи с още шест месеца индивидуалните санкциите срещу украинци и руснаци, които са обвинени в подкрепа на проруските сепаратисти в Източна Украйна, съобщава www.darikfinance.bg.

„Има политическо споразумение да се удължат санкциите с още шест месеца до март следващата година“, каза източник след дипломатическа среща на представители от страните в ЕС. Според него официално продължаването на санкциите ще бъде прието преди изтичането на срока на досегашните санкции на 15 септември.

Съюзът наложи замразяване на активи и забрана за пътувания на близо 150 души и 40 групи заради ролята им в кризата в Източна Украйна. В отговор Москва забрани вноса на храни и на други стоки от ЕС.

Сред хората в списъка има високопоставени фигури от сепаратисткото движение в Източна Украйна, както и политици и бизнесмени, близки до руския президент Владимир Путин. Освен ограниченията срещу отделни лица Брюксел наложи и по-тежките за Русия икономически санкции, които засегнаха отбранителния, финансовия и енергийния сектор.

През юни външните министри от ЕС се съгласиха да удължат тези икономически санкции до януари 2016 г.

От Брюксел заявиха, че санкциите няма да бъдат прекратени, докато Русия не приложи напълно споразуменията от Минск, които бяха постигнати през февруари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *