Европа разрушава бъдещето си

Попадането на децата в домове и институции е особено вредна за тях. Доказано е, че забавя развитието им и намалява възможностите им да се интегрират в обществото.
Това каза Микела Коста, член на работната група по деинституционализация към ЕК. Съвсем ясно е, че има много обезпокояващи фактори, все още бедността и социалната изолация са фактори за това децата да се озоват в системата на грижа, продължи Коста. По нейна информация около 1 милион деца в Европа живеят извън своето семейства.
Въпреки това институционализацията на децата в Европа е все още широко разпространена, това важи много за държавите от бившата съветска система, продължи Коста. Тя цитира и данни на ООН, според които в страните от Централна и Източна Европа около 600 000 деца живеят в резидентна грижа.
Деинституционализация е възможна тогава, когато има воля да се осигурят добри форми на алтернативна грижа, заяви Коста.
В период на криза един много сериозен проблем са сериозните разходи на прехода от старата система към нова, продължи тя. „Затова деинституционализацията трябва да стане ключов приоритет на ЕС, с интелигентно използване на средствата могат да се финансират краткосрочни проекти, които могат да изпълнят дългосрочни цели“, заяви Коста.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *