Европа търси алтернатива за енергийни доставки

Високопоставени представители на Европейския съюз ще се срещнат днес в Египет с ключови ръководители от енергийната индустрия. Те ще водят разговори за увеличаване на вноса от Северна Африка и Близкия Изток, за да намалят прекомерната зависимост на блока от руския петрол и природен газ, предаде ДПА.

Енергийната конференция ЕС – Африка – Близък изток ще се състои в египетския курорт Шарм ел Шейх. В работата на конференция ще участват еврокомисарят по енергетиката Андрис Пиебалгс, еврокомисарят по външните отношения и политиката на добросъседство Бенита Фереро-Валднер и енергийните министри и други правителствени представители от Египет, Африка и Близкия Изток, уточнява Българската телеграфна агенция.

„Когато ЕС мисли за енергийната сигурност, той не гледа само на изток, но и на юг“, каза снощи Фереро-Валднер. На конференцията ще бъдат обсъдени и конкретни мерки за усилване на енергийната сигурност на региона, добави тя.

„В този контекст Египет може да играе ключова роля като мост между нашите енергийни партньори в Африка и Близкия Изток“, посочи еврокомисарят. 27-те страни членки на ЕС в момента силно разчитат на Русия за покриване на енергийните им нужди. Руският петрол и природен газ осигуряват една четвърт от потреблението на ЕС.

На снимката: Бенита Фереро-Валднер, еврокомисар по външните отношения /© Юлияна Николова,Sofia Photo Agency

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *