Европа търси варианти за Гърция

Берлин, Германия /КРОСС/ В дискусията за Гърция тонът в дискусиите стана по-остър, пише вестник „Франкфуртер алгемайне цайтунг“. Появиха се призиви страната да бъде извадена от Еврозоната. Финансовият министър на Германия Волфганг Шойбе заяви: Ние трябва да решим кризата в рамките на действащите договори. Той е против изваждането на Гърция от Еврозоната. Въпросът е не да критикуваме другите страни, а да запазим стабилността на еврото.
Председателят на Християн-социалния съюз Ханс Петер Фридрих смята, че отстраняването на страната от еврозоната не би трябвало да се разглежда като тема табу. Гърция дължи 175 милиарда евро на чуждестранни финансови институции, от които 33 милиона евро на германски банки. Обсъжда се също възможността за разсрочване на задълженията на Гърция.
„Икономическият мъдрец“ Петер Бофингер предупреждава, че евентуалното разсрочване на дълговете и излизането от Еврозоната ще излязат скъпо на Еврозоната. Според Бофингер по-добре да стабилизираме слабите, отколкото да „подхлъзнем“ системата на еврото. Гърция иска от страните от Еврозоната и от МВФ общо 45 милиарда евро.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *