Европа ще ни санкционира заради GSM-операторите

В документа се посочва, че следва да се предприемат действия срещу телекомуникационните компании, защото не е редно потребителите в най-бедните страни-членки на Европейския съюз да плащат най-скъпо за услугите на мобилните оператори.
Нотата е отправена от комисар Нийли Кроус, а в опит да й обясни ситуацията с цените на GSM-операторите представителят в европейския парламент от квотата на ГЕРБ Андрей Ковачев е обяснил, че една от причините за високите цени са таксите, които различните оператори си налагат един друг за използване на конкурентната инbраструктура.
Комисията за регулиране на съобщенията в България е намалила таксите за обаждане на 6.64 евроцента на минута от юли миналата година, след като вече веднъж бе предупредена, че цените са високи. По-нататъшни мерки за достигане на средната за Европа цена от 4.91 евроцента на минута не са правени.
Европейската комисия е отбелязала усилието на регулатора да сплаши GSM операторите с налагането на глоби, ако не понижат тарифите, но за комисарите от Брюксел е ясно, че санкциите са несъпоставими по размер с печалбите, които генерират компаниите в телекомуникационния бранш. Една такава санкция е от порядъка на 50 до 100 лв. на седмица.
Според ЕК чуждестранните оператори също са недоволни от високите цени на мобилните услуги в България, както и от липсата на прозрачност за финансовите показатели на местните оператори. Чуждестранните туристи, които посещават България, често се оплакват от допълнително надписване на сметката, по време на престоя им тук.
Това, което изумява европейците е, че страната е може би единствената развита в света, в която хората масово носят по два мобилни телефона, за да могат да спестят пари от провежданите разговори, в случай, че им се налага да звънят до номер от мрежата на друг оператор.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *