Европа ще похарчи $19 млрд. за умни градове

През настоящата година Европа ще похарчи около 19 милиарда долара за технологии и инициативи, свързани с умните градове, прогнозира анализаторската компания IDC.

Инвестициите в смарт градовете ще продължат да нарастват и в следващите години, за да достигнат 31 млрд. долара през 2021 г., сочи анализът. Доминиращ регион по разходи за умни градове се очертава Западна Европа, на която ще се паднат 16,9 млрд. долара, или над 90% от всички инвистиции през текущата година.

В същото време държавите от Централна и Източна Европа ще регистрират по-високи ръстове в харчовете за умни градове – средно 21,1% в периода от 2017 до 2021 година, отбелязва IDC.

Най-големи инвестиции ще бъдат направени в проектите за управление на движението по пътищата и градския транспорт, на които Европа отделя приоритетно внимание. Други значими направления са екологията, управление на водните ресурси, системите за видеонаблюдеение и градското осветление.

По-рано анализаторитe прогнозираха глобалните разходи за проекти в сферата на умните градове. Тази година светът ще похарчи около 80 млрд. долара за умни градове, а към 2021 г. разходите ще достигнат 135 млрд. долара, информира technews.bg.

Като най-голям пазар на технологии за умни градове се оформят САЩ. Очаква се през 2018 г. разходите за проекти в тази област в Щатите да възлязат на 22 млрд. долара.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *