Европейската Банка за Възстановяване и Развитие (ЕБВР) подпомага малкия и среден бизнес с широка гама от финансови продукти

Local Enterprise Facility (LEF) е фонд на Европейската Банка за Възстановяване и Развитие (ЕБВР) за инвестиции в малки и средни предприятия, работещи на Балканите (Албания, Босна и Херцеговина, България, Косово, Македония, Румъния, Сърбия, Хърватия, и Черна Гора), Турция и Южното и Източно Средиземноморие (Египет, Йордания, Мароко и Тунис). Фондът е с размер 400 млн. евро и предлага широка гама от финансови продукти (вкл. дялово финансиране, хибридни инструменти и традиционни дългосрочни заеми) на компании, чиито нужди не са достатъчно удовлетворени на местния финансов пазар.

Фондът е основан през 2006 година от ЕБВР (380 млн. евро участие) и италианското правителство (20 млн. евро участие). Фондът разполага и със средства от донори, предоставени за техническа подкрепа и за покриване на различни разходи, свързани с одобрението и реализацията на проектите. Към края на 2012 LEF е инвестирал 245 млн. евро в 53 компании и финансови институции, опериращи в 11 различни държави.

Инвестициите и управлението на проекти под LEF се извършват от назначени за целта банкери, в офисите на ЕБВР в Аман, Белград, Загреб, Истанбул, Кайро, Казабланка, Подгорица, Прищина, Тирана, Сараево, Скопие и София.

Проекти подходящи за LEF

LEF е предназначен да инвестира в широк спектър от икономически сектори, който изключва единствено следните: оръжеен, производство на високо- алкохолни напитки, тютюн и тютюневи изделия, и хазарт. Компаниите, могат да ползват средствата получени от LEF за различни цели, вкл. разширяване и модернизация на съществуващите производствени мощности, придобиване на дружества, преструктуриране на баланса, оборотни средства, гаранции и т.н. Проектите трябва да притежават добри финансови показатели и да са в съответствие с екологичните изисквания, приети от ЕБВР. Размерът на инвестициите от Фонда по даден проект може да варира между 1 и 10 млн. евро. Обикновено инвестиционният хоризонт за дялови инвестиции е между 5 и 7 години, а максималният падеж на заемите е 10 години за корпоративни заеми и 15 години за проектно финансиране.

Финансови инструменти, предлагани от LEF

LEF предлага различни финансови инструменти, като всеки един е приспособен да посрещне специфичните нужди на клиента.

► Дългосрочни заеми, вкл. и проектно финансиране: клиентът получава дългосрочен заем, с подходящ за проекта гратисен период и лихва, която отразява пазарните условия и специфичния риск на проекта.

► Хибридни инструменти: LEF предлага конвертируеми заеми, мезанин, или покупка на привилегировани акции, като допълнение към останалите финансови инструменти използвани от клиента.

► Дялово финансиране: LEF предоставя свежи средства, чрез записване на дялове/акции в капитала на компанията, като по този начин става миноритарен партньор в бизнеса. ЕБВР и останалите собственици в компанията се съгласяват да развиват бизнеса заедно, като делят пропорционално ползите (печалба, дивиденти и др.) и рисковете. При този инструмент, клиентът не предоставя обезпечение.

След-инвестиционна помощ

LEF отделя особено внимание на след-инвестиционната фаза на всеки проект, инвестирайки значителни ресурси за повишаване на стойността на компанията. LEF постига това чрез предоставяне на интензивен мониторинг, корпоративен план за развитие (специално приспособен и изготвен за нуждите на компанията), външни консултантски услуги, и т.н. Като акционер, ЕБВР подпомага своите партньори като подобрява корпоративното управление, бизнес стандартите, и нивото на финансова прозрачност. По този начин LEF повишава шансовете както на партньорите си, така и на секторът като цяло, да получават бъдещо финансиране и да се позиционират по- добре на местните и международните пазари.

Обикновено LEF подпомага и работата на местните банки, като подобрява (усилва) капиталовата база на своите партньори, спомагайки за подобряване на тяхната кредитоспособност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *