Европейската комисия бърза да финансира АМ „Тракия”

Европейската комисия обмисля финансирането на оставащия 37 километров участък от ключовата автомагистрала Тракия. Условие за отпускането на европейски средства за АМ „Тракия“ е обявяването на нова обществена поръчка за строителството. Очаква се строителството на магистралната отсечка да възлезе на 340 милиона лева.Еврокомисията иска да пренасочи средства към този голям проект, тъй като гледа на бързото му осъществяване като много важно в разразилата се финансова криза.
През декември ЕС поиска от България да замрази обявената обществена поръчка за Лот 2 и Лот 3 на АМ „Тракия“, тъй като имаше подобрения за нарушаване на процедурите.
Осем компании участваха в наддаването за строителството на магистралата до Бургас: австрийската Alpine, гръцката Aktor, турските Dogus и Onur Strabag, консорциум между австрийските Strabag и българската ISA – 2000, българската Тракия Холд Груп (заедно с Тракия Трейс), Холдинг пътища и Мосстрой.
През май правителството отказа сключената по време на правителството на НДСВ сделка с португалски консорциум, тъй като избраните за инвеститори не успяха да осигурят финансирането.

За българските данъкоплатци останаха консултантските такси, заплатите на ведомствените служители, забавянето на магистралата с няколко години, което донесе на пътуващите много неудобства и опасности, както и пропуснати ползи за търговията и бизнес средата от големия инфраструктурен проект.
Източник: money.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *