Европейската комисия започва процедура срещу България

Европейската комисия започва процедура за мониторинг, която може да прерасне в наказателна, срещу България, заради прекомерни макроикономически дисбаланси.

От Брюксел предприемат аналогични мерки и срещу други държави, като целта е да ги принудят да извършат структурни реформи и консолидиране на публичните финанси, се казва в съобщение на институцията.

България изпитва прекомерни макроикономически дисбаланси, които изискват решителни политически действия и специално наблюдение.

Според Европейската комисия сътресенията на финансовия сектор през 2014 г. предизвикват съмнения за наличието на подходящи банкови практики на местно равнище, което има значителни последици за финансовия сектор и цялостната макроикономическа стабилност.

Освен това корпоративната задлъжнялост и слабото адаптиране на пазара на труда продължават да създават макроикономически рискове и заслужават засилено внимание и мерки за реформи.

Страната ни ще бъде подложена на специален мониторинг, а правителството трябва да предприеме действия, за преодоляване на несъответствията със заложените от ЕК макроикономически критерии.

На мониторинг за макроикономическа дисбаланси ще бъдат подложени и други страни-членки, след които Франция, Португалия и Румъния.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *