Барон и академик създават институт за анализи

Барон Бернар Сноа, президент на Европейската лига за икономическо сътрудничество  и ръководството на БАН подписаха днес Споразумение за дългосрочно сътрудничество между БАН и Европейската лига, както и за създаване на Европейски институт за анализи и стратегии. Това съобщиха от пресцентъра на БАН.Барон Бернар Сноа /на снимката/ е обяснил, че ролята на Европейския институт ще бъде да създава политики не само за България, но и за региона и за целия Европейски съюз. Институтът ще бъде платформа по пътя на експертизата и анализа за своеобразен натиск върху управлението и институциите за отстояване на европейските и демократичните ценности.
Споразумението ще даде възможност на учените от БАН да се включат в процеса по формиране на позиции на страната ни за преодоляване на стратегическите и актуалните икономически предизвикателства, които стоят пред България и Европейския съюз. Важна цел в работата на Института е подпомагане на подготовката за Председателството на България през 2018 г. Европейският институт ще се ръководи от Управителен съвет и представителят на Европейската лига е негов председател, а директор е Бранимир Ботев.
В сградата на Българската академия на науките преди това  се състоя церемония по връчване на Отличителния знак на председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров на барон Бернар Сноа. Наградата се връчва за приноса му към икономическите науки и правото и за неговата роля за отстояване на научните и академични принципи в управлението.

И все пак: Кой е Бернар Сноа? Барон Бернар Сноа е председател на Асоциацията на благородниците на Кралство Белгия.  Бил е шеф на кабинета на белгийския министър на финансиите от 1988 до 1991г, В периода 1991г. до 1994г. е изпълнителен директор на Световната Банка, а от 1994 до 2002г. е член на Борда на директорите на Европейската банка за реконструкция и развитие (EBRD). Освен тези длъжности в този момент барон Сноа е и гост-професор към Института за европейски науки, Католически университет на Луван, Белгия. 

Миналата година  барон Бернар Сноа на гала вечеря в белгийската столица Брюксел той държа приветствено слово по повод представяне мемоарната книга на Симеон Сакскобурготски  пред  Организацията на жените лидери по света и Литературния „Кралски Клуб Голуа“.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *