Европейска комисия – законодателна програма

На заседанието си на 2 декември т.г. Бюрото на Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК) ще обсъди предложената от Европейската комисиязаконодателна и работна програма за последната година от мандата й (COM(2008) 712). Програмата съдържа 12 стратегически инициативи, 37 приоритетни инициативи и 33 инициативи за опростяване.
Комисията запазва своя приоритет, свързан с постигането на резултати в полза на гражданите, като им доказва добавената стойност, която Европейският съюз има, особено в моменти на изпитание. Тя подчертава, че неотдавнашните събития са показали, че ЕС може да направлява глобализацията в интерес на гражданите си и че може (и трябва) да бъде гъвкав, в случай че това е необходимо. Комисията ще продължи започнатата си неотдавна работа по преодоляване на финансовата криза и ще довърши работата, планирана в нейната петгодишна програма, в тясно сътрудничество с Европейския парламент и Съвета.
На 18 ноември председателят г-н Barroso представи пред Европейския парламент законодателната и работна програма на Комисията за 2009 г. в присъствието на целия колегиум на комисарите. Един от основните акценти в това представяне беше двойното предизвикателство, породено от необходимостта да се даде бърз отговор на настоящата финансова и икономическа криза, като едновременно с това продължи работата в също толкова важни области като борбата с изменението на климата. В рамките на първата си пленарна сесия през декември Европейският парламент ще гласува декларация относно работната програма на Комисията. По време на дебата, проведен на 18 ноември, вече беше постигнат широк консенсус за програмата като цяло, с някои детайлни нюанси, представени от съответните политически групи. Повече подробности около работната програма се съдържат в отделните пътни карти за всяка инициатива.Основните приоритети на програмата за 2009 г. са:

Растеж и работни места: Комисията ще продължи да полага усилия в контекста на обновената Лисабонска стратегия (като представи предложения за вида на стратегията след 2010 г.), ще продължи текущата работа по регулаторната рамка за финансовата система на ЕС (предложения за пролетното заседание на Европейския съвет) и ще придвижи напред изпълнението на Програмата за възможности, достъп и солидарност, като обнови стратегията си за младежта (Зелена книга относно насърчаването на трансграничната мобилност на младежите). Комисията ще изготви също така анализ на приноса на разширяването към икономиката на ЕС през изминалите пет години

Изменение на климата и устойчива Европа: настоящите икономически сътресения не променят амбицията на ЕС да предвожда борбата за нисковъглеродно бъдеще. В началото на 2009 г. Комисията ще публикува съобщение относно позицията на ЕС в подготовката за Конференцията на ООН КС-15 в Копенхаген за изменението на климата. Комисията ще представи и цялостна стратегия за подобряване на енергийната сигурност, стратегия на ЕС за региона на Балтийско море и съобщение относно екологичната тенденция в развитието на транспортната политика на ЕС; тя също така ще постави началото на голяма консултация за реформата на европейската политика в областта на рибарството.

Гражданите на първо място: Комисията ще засили защитата на потребителите, ще продължи работата си върху Здравната стратегия на ЕС, ще публикува съобщение относно Програмата от Стокхолм за пространството на свобода, сигурност и правосъдие и ще предложи Регламент за създаване на Европейска служба за подпомагане предоставянето на убежище.

Европа като световен партньор: Комисията ще постави особен акцент върху продължаването на процеса на разширяване, развитието на процеса от Барселона, изграждането на ефективно работно партньорство с новата администрация в САЩ, приключването на Програмата за развитие от Доха и допълването на установените отношения с развиващите се страни.

В областта на по-доброто регулиране основните цели на Комисията остават подобряването на качеството на новите предложения, опростяването на съществуващото законодателство и намаляването на административните тежести. Комисията предлага да бъдат оттеглени 20 инициативи, които вече не са актуални.
В областта на комуникацията 2009 г. ще бъде първата година, за която са предвидени общи междуинституционални комуникационни приоритети, приети в съвместната декларация по документа „Да общуваме на тема Европа в партньорство“. Предвидените общи приоритети са: изборите за Европейски парламент през 2009 г.; енергетика и изменение на климата;20-годишнината от началото на демократичните промени в Централна и Източна Европа; устойчив растеж, работни места и солидарност (включително Европейската година на творчеството и иновациите). Други комуникационни приоритети на Комисията включват „Бъдеще на една Европа за гражданите“ и „Европа на световната сцена“.
Накрая, Комисията ще предложи през 2009 г. и преглед на бюджета, в който да се анализира какви реформи са необходими за оптимизиране на приноса на Европа за справяне с ключовите предизвикателства на следващото десетилетие. Този анализ следва да послужи като изходна точка за предложения относно новата многогодишна финансова рамка, които следващата Комисия трябва да внесе.
„Комисията вярва, че инициативите ѝ за изпълнение на Лисабонската стратегия за икономически растеж и работни места, за създаване на обновена социална програма за днешна Европа, за борба с изменението на климата, за насърчаване на енергийната сигурност и за овладяване на проблеми с континентален обхват като миграцията и застаряването на населението ще бъдат от полза за Съюза. Тeзи инициативи се вписват в една практична програма за следващите десетилетия. (…) През пролетта на 2009 г. Комисията ще публикува изявление за постигнатото.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *