Европейските акции отчетоха седмичен ръст след изказването на Путин за кризата в Украйна

Европейските акции отбелязаха в петък най-голямото си повишение от 14 февруари след като реч на Владимир Путин разсея притесненията, че украинската криза може да доведе до смущения в търговията, съобщи Bloomberg. Американските акции също отчетоха повишение, като изпратиха бенчмарк индексите до най-високото им ниво от месец. Добрите резултати бяха постигнати на фона на данните за производството и молбите за обезщетение при безработица в САЩ, които показаха, че икономиката се възстановява стабилно. Днес азиатските акции също поскъпнаха и покриха загубите от миналата седмица. За това допринесоха отварянето на японските пазари след ваканцията, а също и това, че инвеститорите не се повлияха от спада в китайското производство.

Индексът Stoxx Europe 600 се покачи с 1.8% до 327.91 пункта през изминалата седмица, като по този начин намали спада си от началото на годината до 0.1%. най-голям ефект върху индекса оказа обръщението на руския президент Владимир Путин пред депутатите, който каза, че няма да изпрати войски в Източна Украйна. Бенчмарк индексът се понижи с 4.7% през първите две седмици на март, след като новият премиер на Крим обяви, че е насрочил дата за референдум, с който трябваше да се определи дали Крим ще се отдели от Украйна и ще се присъедини в Русия

„Липсата на по-нататъшна ескалация на геополитическата криза в Южна Европа, както и на знаци за значителни икономически санкции срещу Русия от страна на Европа и САЩ, успокоиха пазарите тази седмица,“ коментира Витолд Берке, който е старши стратег в PFA Asset Management, Копенхаген, за Bloomberg.

Руският президент анексира Крим след като почти 97% от гласувалите на плебисцита на 16 март избраха Крим да стане част от Русия. Горната камара на руския парламент одобри договора, който направи Крим руска територия. САЩ и ЕС наложиха санкции на кримски и руски официални лица и заплашиха с по-нататъшни мерки.

Европейските акции леко поевтиняха в четвъртък след като председателят на Федералния резерв Джанет Йелън съобщи плановете си да увеличи основните лихвени проценти шест месеца, след като бъде прекъсната политиката на изкупуване на облигации на ФЕД.

Икономически доклади през изминалата седмица показаха, че американското индустриално производство се е увеличило през февруари (0.6%, спрямо спад от 0.2% през януари), като това е най-голямото повишение от 6 месеца насам. Броят на американците, които са попълнили молби за обезщетение при безработица се е задържал на най-ниското си ниво от 4 месеца, което увеличи оптимизма за позитивното развитие на пазара на труда.

Бенчмарк индексите се покачиха миналата седмица във всички западноевропейски държави, освен Дания и Исландия. Benchmark indexes climbed in every western-European market except Denmark and Iceland this week. DAX се покачи с 3.2%, FTSE 100 нарасна с 0.4%, а CAC 40 се повиши с 2.8%.

Акциите на BMW скочиха с 12%. Най-големият производител на луксозни коли съобщи, че продажбите ще се увеличат през втората половина на годината, когато компанията ще предложи на пазара още 16 нови и модифицирани модели.

Акциите на PSA Peugeot Citroen отбелязаха ръст с 5.7%. Френският автомобилен производител избра бившия главен изпълнителен директор на Airbus Group NV Луис Галоа да заеме мястото на Тиери Пежо, като първия председател на компанията извън семейството.

Deutsche Bank AG отчете ръст от 4% за акция. Най-голямата германска банка планира да съкрати повече работни места, за да намали разходите, коментират запознати, цитирани от Bloomberg.

В САЩ, индексът Standard & Poor's 500 се покачи с 1.4% до 1 866.52 пункта за седмицата до петък. Dow Jones също се покачи, с 1.5%, до 16 302.77 пункта.

Прогнозите за печалбите на компаниите, включени в S&P 500, са за ръст от 7.3% през тази година, и увеличение от 11% през 2015 година, според прогнози на Bloomberg.

Индексът на волатилността Chicago Board Options Exchange Volatility Index, който измерва чувствителността на американските акции, се понижи с 16%, до 15 пункта за седмица. Индексът все още е с 9.3% от началото на годината.

Всички 10 индустрии, освен комуналните услуги, в S&P 500 отчетоха покачване. Акциите на телекомуникационните компании отчетоха най-голям ръст (3.6%), като акциите на AT&T Inc. скочиха с 5.6% до $34.30.

Акциите на JPMorgan се повишиха с 5.9% до $60.17, а на Citigroup Inc. – с 6.8% до $50.08.

На азиатските пазари днес индексът MSCI Asia Pacific се покачи с 0.9% до 133.93 пункта малко след обед, след като миналата седмица се понижи с 1.2%.

Японският Topix се покачи с 1.7% след 3-дневната ваканция и сви загубата си от предишните две седмици до 5.8%. Hang Seng се покачи с 1.1%. Индексът Hang Seng China Enterprises на основните компании, които са листнати в Хонг Конг, се покачи с 2%.

В Китай индексът PMI на производствената активност се понижи до 48.1 пункта през март, спрямо 48.5 месец по-рано. Прогнозите на Bloomberg News показаха очакване за ръст до 48.7 пункта.

„Слабостта на китайския пазар се дължи най-вече на местното търсене, което продължава да се понижава,“ коментира Ку Хонбин, главен икономист в HSBC, Хонг Конг.

Китай въведе нови правила на 21 март за тестова програма, която ще позволи на компаниите да продават привилегировани акции, като по този начин се разширяват финансовите опции за банките в страната. Компаниите ще могат да емитират акции, ако са листнати в индекса Stock Exchange 50 A-Share, коментира регулаторният орган на Китай.

Индексът Kospi в Южна Корея се покачи с 0.4%, Австралийският S&P/ASX 200 и новозеландският NZX 50 не отчетоха съществени промени. В Тайван Taiex поевтиня.

Инвеститорите също следят развитието на украинската криза. Лидерите на ЕС, САЩ, Китай, Япония и други държави се събират днес. Американският президент Барак Обама ще опита да мобилизира по голяма опозиция срещу анексирането на Крим от Русия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *