Европейските банки все пак са засегнати от ипотечната криза

Една от най-засегнатите от американската ипотечна криза банки в Европа UBS, предупреди инвеститорите, че може да изнесе рекордно голяма загуба в отчета си за 2007 г.

Причината за това са отписаните активи за няколко милиарда швейцарски франка, в следствие на прекалено голямата експозиция на кредитната институция към американския имотен пазар.

UBS очаква нетна загуба за цялата минала година от 4.4 млрд. CHF ($4.02 млрд.), дължаща се на отписани активи за около 16 млрд. CHF от инвестиции във вторичния ипотечен пазар на САЩ. През декември, UBS отписа активи за $10 млрд. като тогава отбеляза, че има още $29 млрд. активи във вторичния ипотечен пазар на САЩ.

Очаква се UBS да отчете нетна загуба за четвъртото тримесечие на 2007 г. в размер на 12.5 млрд. CHF. От банката съобщиха, че най-вероятно ще отпишат активи за същото тримесечие на миналата година, за нови $4 млрд. и така ще обобщят загубите си от отписани лоши активи на $18.4 млрд.

„Загубата е много по-голяма от очакваното“, коментира швейцарски банков анализатор. „Ако банката продължи да изнася огромно количество отписани активи, това може да доведе до голяма несигурност на пазара“, продължава той.

UBS ще предостови подробен счетоводен отчет на 14 февруари, за който се очаква да покаже рекордно висока загуба. Припомняме, че за 2006 г., UBS обяви нетна печалба от 11.25 млрд. CHF.

Фиаското на големи загуби регистрирани от европейски банки, продължава на френска вълна. Там миналата седмица, злощастната Societe Generale обяви загуби свързани с ипотечната криза в САЩ, на обща стойност от 2.05 млрд. евро. Днес пък, нейният основен конкурент BNP Paribas, изнесе предварителния си отчет, който описва спад в очакваната печалба за четвъртото тримесечие с около 42%.

Най-голямата френска банка по пазарна капитализация, е обявила спад в печалбата за четвъртото тримесечие до ?1 млрд. За същия период през 2006 г., банката е имала печалба от ?1.7 млрд. За цялата година обаче, BNP Paribas ще отчете нетни печалби на стойност ?7.8 млрд. През последното тримесечие на миналата година, банката е обявила отписани активи пряко свързани с ипотечната криза, за едва ?589 млн.

Акциите на банката приключиха последната търговска сесия на ниво ?67.60, след като през последните 12 месеца изгубиха близо 20% и определиха пазарна капитализация в размер на ?60 млрд. Въпреки слабия резултат, той е много по-добър от този на Societe Generale и Credit Agricole, които за същия период изгубиха по 50% от пазарната си капитализация.

BNP Paribas предложи да раздаде дивидент на своите акционери, в размер на 3.35 евро на акция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *