Европейските борси започват седмицата с понижение

Европейските пазари на акции бележат понижение в началото на днешната търговия, тъй като инвеститорите отново подновиха опасенията си относно темпото на глобалния икономически растеж след данни за БВП на Япония, които показаха, че третата по сила световна икономика изпадна в рецесия през периода юли-септември.

Шокиращото свиване на японската икономика с 1,6% през третото тримесечие след спад с цели 7,3% през периода април-юни доведе до драматично понижение на токийския фондов индекс с близо 3% (най-солиден еднодневен спад от август насам) и това постави своя негативен отпечатък както върху останалите азиатски борси, така и върху пазарите на акции на Стария континент, коментира bnr.bg.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,42%, немският фондов индекс DAX – с 0,46%, френският индекс CAC40 се понижава с 0,13%, а британският индекс FTSE100 – с 0,19%.

Негативно влияние върху настройката на европейските инвеститори оказват и все по-ясните знаци за засилване на напрежението между Русия и Запада около украинската криза, които са факт след приключилата през уикенда среща на лидерите на страните от Г-20 в Бризбейн, Австралия.

В тази връзка, вниманието на финансовите пазари ще бъде насочено към днешната среща на европейските външни министри с оглед спекулациите, че на нея могат да бъдат обсъдени допълнителни санкции спрямо Москва.

Известен интерес излизащите днес данните за търговския баланс на еврозоната през септември, както и данни от САЩ за промишлената активност в региона на Ню Йорк през ноември и за американското индустриално производство през октомври.

До края на деня предстои и поредица изказвания на видни представители на Европейската централна банка, в т.ч. на нейния шеф Марио Драги.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *