Европейските борси изтриха седмичните повишения

Разочароващите данни за американския трудов пазар оцветиха в червено борсите на Стария континент. Търговията беше волатилна, а основните индекси изтриха седмичните ръстове, отбелязва Market Watch.

Днес трудовото министерство в САЩ съобщи за спад на безработицата, но пък новосъздадените работни места през октомври са по-малко от очакваното. Това стана причина за червена вълна на борсите в Европа.

Stoxx Europe 600 отбеляза понижение от 0,54 на сто и затвори последната сесия за тази седмица със стойност от 335,25 пункта. Това е с половин процент по-ниско спрямо достигнатото ниво в последната сесия на миналата седмица.

За основния индекс на Франкфуртската фондова борса – DAX 30, намалението е от 0,91% до ниво от 9 291,83 пункта, което означава понижение от 0,4% за седмицата. САС 40 пък отчете понижение от 0,89 на сто и приключи при 4 189,89 пункта. Седмичното понижение за френския индекс е в рамките на 1%.

Червената линия прекъсва един от основните индекси на Лондонската фондова борса – FTSE 100. При него има ръст, макар и с 0,25 на сто до ниво от 6 567,24 пункта. Подкрепа на индекса оказа търговията на петролни компании. За седмицата FTSE 100 записва ръст от 0,3%.

Влияние върху търговията продължават да оказват и корпоративни данни.

Сред големите печеливши днес е Vestas Wind Systems, чиито акции прибавиха малко над 17% към стойността си. Търговията се извършваше при 236,60 датски крони за брой.

През третото тримесечие датският производител на турбини отбеляза ръст на печалбата си до 102 млн. евро, спрямо загуба от 87 млн. евро година по-рано. Приходите пък се увеличават с 26% до 1,81 млрд. евро.

Arcelor Mital добави 2,3% към цената на акциите си до цена от 10,11 евро за брой. Печалбата на най-голямият производител на стомана в света се увеличава с 11% през третото тримесечие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *