Европейските борси потънаха след сигнали от Bank of England

Основните индекси на европейските борси реагираха негативно на сигналите от централната банка на Великобритания. В доклад на институцията беше посочено, че през тази година икономическият ръст на британската икономика ще бъде в рамките на 1,6%, спрямо прогнозата от лятото, според която ръстът ще бъде с 1,4%.

Това веднага подхрани коментари, че Bank of England ще повиши лихвите в най-скоро време.

Търговците реагираха негативно и на новините от Азия. В Китай се проведе четиридневен пленум на комунистическата партия, който обаче не можа да „произведе” оптимистични настроения и борсите в Азия затвориха с индекси, оцветени в червено.

Stoxx Europe 600 завърши деня с понижение от 0,6% до стойност 319,82 пункта. Индексът продължава с негативната серия след като във вторник загуби 0,6 на сто от стойността си. Това е най-сериозната двудневна загуба за последния месец.

„Към края на сезона на отчетите сме и данните са нито в положителна, нито в отрицателна посока”, коментира анализаторът Андреас Липкоу от Kliegel & Hafner, цитиран от Bloomberg. Той прогнозира, че в следващите дни макроикономически данни ще дадат повече яснота относно плановете на Федералния резерв относно стимулиращата си програма за американската икономика.

Сред големите губещи се оказа банковият сектор във Великобритания. Акциите на Barclays поевтиняха с 2,9% до цена от 249,5 пенса за брой. HSBC също приключи сесията на червено, като акциите й се търгуваха за 683 пенса или понижение от 1,9 на сто.

Тези данни допринесоха за намаление за лондонския FTSE 100, като индексът достигна стойност от 6 630 пункта. Това представлява промяна от 1,4% в посока надолу спрямо края на сесията във вторник. Негативно влияние оказва и прогнозата на Bank of England, че безработицата в страната няма да падне под 7% преди третото тримесечие на 2015 година, отбеляза Market Watch.

Червената вълна премина и през германския DAX 30, чиято стойност намалява с 0,24% до 9 054,83 пункта. Във Франция спадът е в рамките на 0,6% до ниво от 4 239,94 пункта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *