Европейските борси растат напук на гръцката криза

Европейските фондови пазари растат благодарение на акциите на френските телекомуникационни фирми и сателитната компания Thyssenkrupp.

Общият европейски индекс FTSEurofirst 300 се покачи с 0,78 процента, а индексът на „сините чипове“ Euro STOXX 50 – с 0,74 процента. Немският индекс DAX нарасна с 0,67 процента, британският FTSE 100 – с 0,13 процента, а френският CAC-40 – с 0,68 процента, съобщава Reuters.

Акциите на френската телекомуникационна група Numericable поскъпнаха с 2,5 процента, а Orange – с 1,1 процента, тъй като правителството обяви продажбата на честоти за мобилни връзки.

Котировките на сателитната компания Thyssenkrupp се покачиха с 3,2 процента, доколкото банка Citigroup повиши рейтинга на компанията от неутрален на „купувай“.

За ръста на европейските борси допринесе и подема на фоновите пазари в САЩ вчера, когато в хода на сесията Nasdaq обнови историческия си максимум.
Индексът на гръцкия фонов пазар ATG прибави 0,5 процента, защото премиерът Алексис Ципрас изрази увереност, че Гърция ще може да преодолее дълговата криза , за остане в еврозоната и да се върне към икономическия растеж.

Вчера ATG спадна до тригодишен минимум, тъй като финансовите министри от еврозоната отново не успяха да се договорят с Атина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *