Европейските борси се раздвижиха след новините за спасителния транш за Гърция

Сред компаниите, отчели сериозен ръст днес, е Osram Licht, чиито акции поскъпнаха с почти 17 на сто. Търговията с акциите на Electricite de France беше повлияна от решението на френското правителство да позволи увеличение на цената на тока във Франция с 5% през следващия месец. На базата на това анализатори от швейцарската банка UBS да променят оценката си за книжата на компания – от „продавай” до „неутрално”.

Влияние върху европейската търговия оказват и позитивните очаквания за новия сезон на отчетите.

„Сезонът започва добре с данните за печалбата на Alcoa, а в същото време вече има предположения, че китайският ръст ще бъде малко по-добър от първоначалните очаквания на пазарите”, заяви Нейл Уикинсън, мениджър в Royal London Asset Management, пред Market Watch. За него именно тези два фактора са в основата на повишаването на индексите на европейските борси.

Въпреки добрата новина за спасителния транш за Гърция, основният индекс на Атинската фондова борса Athex записа спад от 2,3% до 838,29 пункта. Търговията се повлия от доклад на базираната в Атина Фондация за икономически и индустриални проучвания, според който прогнозите за развитието на гръцката икономика трябва да бъдат ревизирани в посока надолу до минус 5 на сто. Самата централна банка в Гърция очаква икономиката да се свие с 4,6% през тази година.

FTSE 100 записа ръст от 1% до 6 513, 08 пункта. Оживление в Лондон носи представянето на големите минни компании . Техните акции тръгнаха нагоре следвайки по-високите цени на металите.

Френският CAC 40 се повиши с половин процент до 3 843,56 пункта. Сред големите печеливши се оказа LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton. Компанията купува мажоритарен дял в италианската Loro Piana за сумата от 2 млрд. евро. Така акциите на LVMH отчетоха ръст от 2,1% до цена от малко над 131 евро за брой.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *