Европейските борси стартираха с ръстове, раздвижване около златото

Валутната търговия вече реагира със спад на еврото с 0.73% до $ 1.3059. Причината за това е, че продажбите на дребно в САЩ отбелязват най-големия си ръст от 5 месеца насам пред февруари. Увеличението е с 1.1%, като януари също записа ръст от 0.6%. Икономистите бяха настроени за позитивни данни, но това леко надхвърли очакванията им. Увеличили са се продажбите на горива. Те формират 11.5% от продажбите на дребно през февруари. За облекла американците са похарчили 1.8% повече, отколкото през януари. С 1.4% са скочили продажбите на строителни материали и градински инструменти. Увеличили са се дори продажбите в ресторантите с 0.8%, но покупките на обзавеждане и мебели са намалели с 1.2%.
За баланс, инвеститорското доверие в Германия е на най-високото му ниво от юни 2010 година. Индексът ZEW отчита ниво от 22.3 пункта през март, което е ръст от 5.4 пункта спрямо предходния месец февруари. Причина за това е високото ниво на заетост и  здравото вътрешно търсене,  което стимулира растежа.
Наред с това във Великобритания имотният пазар дава признаци на съживяване с ръст на цените от 0.7% през януари. Компаниите, предлагащи ипотеки, са продали с 22% повече такива заеми през януари, спрямо същия месец на миналата година. Освен това търговският дефицит на UK се свил през януари до 1.8 млрд. паунда, благодарение на силния износ на автомобили за САЩ, Китай и Русия.
Към този час индексите в Европа са на положителна територия. Петролът сорт брент струва $ 125.47 за барел.
Европейските борси стартират с ръстове. Еврото обаче започна да потъва към долара, който бе под натиск заради очакването на новини от ФЕД в четвъртък.
Междувременно притесненията около Гърция се уталожиха, за сметка обаче на други страни от периферията на еврозоната. Макар някои анализатори да са убедени, че ще се наложи конструирането и на трети спасителен пакет за Гърция, засега ситуацията в Европа изглежда под контрол, още повече, че финансовите министри на еврозоната успяват по-лесно да постигнат единомислие по важните въпроси, а Европейският фонд за финансова стабилност изглежда готов да се превърне в един от важните големи играчи на пазарите, който ще помага не само на закъсали държави, но и на такива, които искат да подсилят „имунитета си“ преди евентуална рецесия в Европа.
FTSE 100 INDEX се покачва с 0.47% до 5 920 пункта.  DAX INDEX добавя 0.77% до 6 954 пункта. CAC 40 INDEX расте с 0.78% до 3 717 пункта.
На стоковите пазари лекият американски петрол продължава да поскъпва и вече барел от него струва $ 106.89. Брентът обаче, който е по-важният за Европа, поевтинява с 6 цента до $ 125.49 за барел.
Петролът продължава да поскъпва, а инвеститорите да се ориентират към активите, които съхраняват стойността на парите. Гърция вече не тревожи пазарите, които вече обърнаха поглед към другите закъсали от периферията на еврозоната – Португалия и Испания. Всички са в очакване на четвъртъка, когато Федералния резерв на САЩ ще даде знак за това дали ще има трето поред количествено улеснение.
На Wall Street настроенията бяха предимно позитивни, като само високотехнологичният индекс не успя да завърши на положителна територия. Причина за това може да се потърси в търговския спор между САЩ и Китай по отношение на редките метали, върху които Китай наложи своеобразен запор през миналата година. Ограничавайки износа им, страната превърна в зависими от нея от както европейските производители на потребителска електроника, които ползват тези метали като незаменим ресурс, така и производителите в Япония. След като снощи президентът на САЩ Барак Обама внесе в Световната търговска организация делото срещу Китай, този спор навлиза в нова фаза и инвеститорите има защо да са нащрек.
С изключение на NASDAQ, останалите индекси се представиха позитивно, като за приповдигнатото настроение на инвеститорите продължават да помагат и добрите новини от пазара на труда, които излязоха през миналата седмица и внесоха огромно успокоение.
DOW JONES INDUS. AVG се покачи 0.29% до 12 959 пункта.  S&P 500 INDEX добави 0.02% до 1 371 пункта. NYSE COMPOSITE INDEX спадна с 0.20% до 8 086 пункта.
В Азия оптимизмът е още по-силен. Там влияние оказва решението на Японската централна банка да остави без промяна основната си лихва. Така тя се движи между практическата нула и 0.1%. Банката обяви също така, че ще увеличи ресурсът за предоставяне на заеми до 2 трлн. йени, с което програмата й за подпомагане на местната икономика ще достигне 5.5 трлн. йени.
NIKKEI 225 расте 0.13% до 9 902 пункта.  HANG SENG INDEX се покачва с 1.01% до 21 347 пункта. CSI 300 INDEX добавя 0.43% 2 665 пункта.
На стоковите пазари ралито при петрола продължава, с което заплахата за икономическия растеж остава в сила. В американската сесия лекият американски петрол с доставка през април завърши на 106.34 долара за барел, което е ръст с 3% за деня. по време на азиатската сесия суровината поскъпва с нови 57 цента. Сортът брент също поскъпва с 0.06% до $ 125.61 за барел.
Инвестиращите в петрол може би ще бъдат заинтересувани да научат, че един от гигантите в петролната индустрия Exxon Mobil Corp.  обяви прогнозите си за добивите през тази година. Според компанията обемът на продукцията от нефт и газ ще спадне с 3%.
Във валутната търговия еврото запазва силната си позиция спрямо долара и към този час поскъпва с 0.07% до $ 1.3165. Доларът губи и спрямо японската йена, като курсът му на обмяна е 82.252 йени за един долар при пикова котировка в търговията от 82.39 йени за долар.
Доларовият индекс DXY, който следи представянето на долара срещу 6 основни валути, се понижава, с което отразява слабостта на зелените пари в очакването на новини от ФЕД този четвъртък. Нивото на индекса пада с 0.10% до 79.77 пункта.
Раздвижване тази нощ имаше в търговията със злато. Благородният метал прехвърли границата от $ 1 700 за тройунция и към момента се търгува срещу $ 1 703.60 за тройунция. Причината е в предчувствието за онова, което ФЕД ще каже на инвеститорите в четвъртък. Ако анализаторите се окажат прави и централната банка на САЩ действително се впусне още тази пролет в нова форма на количествено улеснение, това ще окаже натиск върху долара и ще засили страховете за инфлация. Нормално, в такава ситуация инвеститорите биха потърсили убежище в активи, съхраняващи стойността на парите, какъвто е златото и това би могло да обяснява ръста му от последните часове.
Преди отварянето на европейските борси погледите са насочени към Португалия. Снощи финансовите министри на страни от еврозоната са от Испания допълнителни усилия, които да доведат до свиване на бюджетния дефицит до под 3% от БВП до 2013 година. Това е недвусмислен знак за това накъде се изместват погледите на инвеститорите и държавните финансисти след като Гърция поне засега проблемите изглеждат под контрол.
* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *