Европейските борси със солиден седмичен ръст

Европейските пазари на акции бележат повишение за четвърта поредна сесия на търговия, като основните фондови индекси на Стария континент са на път да постигнат най-солиден седмичен ръст от година през настоящата година.

Основен отпечатък върху силния инвеститорски риск-апетит продължава да оказва обещанието на Федералния резерв, след края на заседанието в сряда, че ще възприеме „търпелив“ подход по отношение на предстоящото през 2015-а година повишение на основните американски лихви.

Ангажиментът на ФЕД да не прибързва с началото на цикъл на затягане на паричната си политика доведе вчера до нов солиден ръст и на акциите на „Уолстрийт“, като основните американски фондови индекси регистрираха най-солидно двудневно повишение от повече от три години насам (от края на 2011-а година).

В същото време мнозинството европейски инвеститори продължават да се надяват, че още на следващото заседание на 22-ри януари ЕЦБ ще обяви програма за покупки на държавни облигации, известна като „количествени улеснения“. Това, както и частичната стабилизация на руската рубла и предпазливата възходяща корекция на цените на петролните пазари, дават допълнителни криле на участниците на европейските фондови борси.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 0,2% след вчерашно възходящо рали от близо 3% и е на път да отчете най-солиден седмичен ръст от края на декември 2013-а година.
Немският фондов индекс DAX се повишава с 0,29%, подкрепен от 8-годишния връх на потребителското доверие в Германия, според GfK института и след вчерашен скок с 2,8%. Френският индекс CAC40 се повишава с 0,19%, а британският фондов индекс FTSE100 – с 0,56%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *