Европейските гиганти искат завой в енергийната политиката на ЕС

Енергийната политика на Европейския съюз (ЕС) поставя доставчиците на енергия на Стария континент в риск. Около това мнение се обединиха девет от най-големите енергийни компании в Европа, съобщава FT.

Жерар Местрайе, главен изпълнителен директор на френската GDF Suez – най-големият производител на енергия не само в Европа, но и в света, и Паоло Скарони, който оглавява италианската група Eni, ще представят днес в Европейския парламент предложения за реформиране на енергийната система.

Отчасти в резултат на неуспешните политики на ЕС енергийната сигурност на Европа вече не е гарантирана, въглеродните емисии нарастват, инвестициите в сектора не се случват, а сметките за електричество на потребителите се покачват, посочват Местрайе и Скарони.

Според Местрайе един от най-големите проблеми на системата са щедрите субсидии за енергията от възобновяеми източници. По думите му това е повишило разходите на потребителите за енергия и сега ще трябва паричните стимули да бъдат намалявани. “Трябва да намалим скоростта, с която Европа изгражда нови вятърни и слънчеви централи. В момента темповете не са устойчиви”, коментира той.

Според него за някои производители на енергия от възобновяеми източници вече не са необходими субсидии, а държавната подкрепа трябва да бъде ограничена до “технологии, които още не са се установили като успешни – например добив на енергия от приливите и отливите или от морските вълни”.

Жерар Местрайе и Паоло Скарони ще представляват днес в Европарламента компаниите, които оглавяват, както и Enel, Eon, RWE, GasTerra, Iberdrola, Gas Natural и Vattenfall. Общият размер на приходите на деветте компании възлиза на над 900 млрд. евро, а на служителите – над 500 хил. души.

Тяхната намеса ще постави лидерите на ЕС под допълнителен натиск да направят оценка и да преразгледат политиките на блока във връзка с изменението на климата, отбелязва изданието.

В момента правителствата на държавите от ЕС са разделени в позициите си дали да бъдат разширени “зелените” цели на общността, които трябва да бъдат изпълнени към 2020 г., като се определят нови, по-високи цели със срок на изпълнение 2030 г.

Деветте компании, както и правителството на Великобритания и на още няколко държави, не подкрепят идеята да се поставят обвързващи цели за производството на енергия от възобновяеми източници. Вместо това, те призовават за поставянето на по-реалистични цели за намаляване на вредните емисии като част от по-широки мерки за подобряването на търговията с емисии в ЕС – най-големият въглероден пазар в света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *