Европейските индекси откриха новия месец на червено

Европейските акции затвориха с понижения в понеделник, след като инвеститорите бяха засегнати от по-лошите от очакваното данни за производството в еврозоната и продължаващото напрежение в Украйна.

Общоевропейският бенчмаркFTSEurofirst 300се покачи минимално с 0,06% до 1 374,68 пункта. В ЛондонFTSE 100изтри 0,03% до 6 817,85 пункта, а германскиятDAXce смъкна с 0,12% до 9 458,1 пункта.

ФренскиятCAC 40също затвори на отрицателна територия, спадайки с 0,29% до 4 368,36 пункта. В Мадрид пъкIBEX 35изтри 0,14% до 10 713,70 пункта.

Представените по-рано през деня данни показаха, чепромишленото производство в еврозоната се е забавило до 13-месечно дъно през август. Индексът на мениджърите по доставките (PMI) във валутния съюз намаля до 50,7 пункта през август от 51,8 пункта през юли според данните на доставчика на финансова информация Markit. Анализаторите очакваха спад до 50,8 пункта.

„Анализаторите са доста разделени тази седмица за това, което срещата на ЕЦБ в четвъртък ще ни предложи. Някои от тях очакват ново свиване на лихвите, а други са хвърлили око на нов пакет от стимули“, каза Стан Шаму, пазарен стратег в IG.

Междувременно ръстът на промишлеността във Великобритания се забави рязко през август до 52,5 пункта от 54,8 пункта през юли. Нивото е най-ниското от юни миналата година и изостана от очакванията на анализаторите за ръст до 55,1 пункта.

Гръцкият брутен вътрешен продукт (БВП) се понижи с 0,3% през второто тримесечиеспоред последните данни на Националната статистическа служба. Година по-рано националната статистика отчете отстъпление от 4%.

Износът се увеличи с 5,3% през второто тримесечие на тази година, докато вносът нарасна с 4,6% през същия период спрямо преди една година.

Въпреки това надеждите за възможно излизане от най-тежката рецесия в Гърция в последния половин век могат да бъдат сериозно застрашени от настоящия геополитически конфликт в Украйна.

Руските войски продължиха да навлизат в източната част на Украйна в понеделник, въпреки че украинският президент Петро Порошенко обвини Москва за „директна и открита агресия“.

Акциите наITVпоскъпнаха с 3,4% заради спекулациите, че Liberty Global е напътда започне наддаване за телевизионния оператор във Великобритания.

Цената на книжата на френската мултинационална рекламна фирмаHavasсе покачи с над 1 на сто, след като две инвестиционни банки повишиха рейтинга си за дружеството.

Капитализация наIliadсе срина с 8,7% след новината, че френският нискотарифен телеком може да оправи предложение за закупуване на T-Mobile US.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *