Европейските лидери без обща позиция по финансовата криза

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че европейците трябва да действат в тясно сътрудничество в борбата с финансовата криза и всяка страна трябва да изпълнява собствените си отговорности, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.
Меркел се срещна снощи в Берлин с министър-председателя на Италия Силвио Берлускони.

.new_container {border:1px solid #dcdbdc; background:#f1f1f1; padding:4px;margin-right:145px;margin-top:1px;}
* html .new_container {float:left; margin-right:5%;}
.in img {border: 3px solid #fff;}
.in { border: 1px solid #dcdbdc; }
.anketa {background:#e0e0e0;width:100%;border-top:1px solid #fff;border-bottom:1px solid #cbc9cc;}
.anketa .title {padding:10px 10px 16px 0px; font-weight:bold;font-size:11px;}
.anketa .stulb {padding-bottom:6px;}
.anketa .stulb img {height:4px;background:#fff;}
.video {background:#f6f7f0 !important;}
.video td {vertical-align:top;}
.video .arr {padding:10px 4px 0px 10px;}
.video .t {padding:5px 4px 0px 0px;}
.video a {font-weight:normal;}
.video .l {font-size:10px;white-space:nowrap;}
.nvgn { border-bottom: 1px solid #cac9cc; border-top: 1px solid #fff; height: 23px; background: #dcdbdc; text-align: center; color: #fff; margin: 2px; }
.nvgn div { padding-top: 4px; }
.nvgn img { margin: 0 4px; vertical-align: middle; }
.nvgn a { font-weight: bold; color: #fe6700; }
.nvgn a.ced { font-weight: normal !important; color: #000; cursor: default; }

var displ_art = 1;
var art_count = 1;

Европейците трябва да действат в тясно сътрудничество, тъй като разбира се ние принадлежим към една обща валутна зона, заяви Меркел, цитирана от АП.
Същевременно германският канцлер и италианският премиер потвърдиха разногласията си по идеята за създаване на европейски фонд за подпомагане на банките за преодоляване на финансовата криза, отбелязва ДПА.
„Необходимо е тясно сътрудничество между членовете на ЕС за постигането на сигурност на финансовите пазари. Но всяка страна трябва да изпълнява собствените си отговорности“, подчерта Меркел.
Тя даде за пример плана за спасение на германската банка „Хипо риъл истейт“, на която ще бъде отпусната кредитна линия на стойност общо 50 млрд. евро.
Същевременно Берлускони подчерта, че според него най-добре е да се създаде общ фонд за всичките 27-те страни-членки на ЕС.
Днес финансовата криза и начините за справянето с нейните последствия ще обсъждат и министрите на финансите и икономиката на страните от съюза. Предложения за общоевропейски мерки не се очакват и на този форум.
Президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише заяви снощи, че нервните пазари надценяват рисковете, предаде Асошиейтед прес. Той призова пазарите да запазят спокойствие.
Трише посочи, че правителства като германското и ирландското, които обещаха да гарантират всички частни спестявания, са поели отговорностите си.
Групата на седемте най-развити държави Г-7 вече не е ефективна и трябва да бъде заменена, смята пък председателят на Световната банка Робърт Зелик, цитиран от Ройтерс.
Зелик, който говори преди срещата на финансовите лидери от Г-7 този уикенд във Вашингтон, посочи, че глобалната финансова криза е като студен душ и това показва необходимостта от по-широко сътрудничество с повече страни.
Г-7 не работи, каза Зелик относно групата на най-развитите държави, включваща САЩ, Канада, Великобритания, Германия, Франция, Италия и Япония.
Имаме нужда от по-добра група за различното време, посочи той.
Председателят на Световната банка заяви, че тази група трябва да включва Китай, Индия, Бразилия, Република Южна Африка, Саудитска Арабия, Мексико, Русия и сегашната Г-7.
По думите на Зелик обаче не е достатъчно от Г-7 да се направи Г-14.
„Ние не можем да създадем нов свят просто преправяйки стария. Тази структура трябва да бъде гъвкава и да не бъде ограничавана от определен брой страни, които да влизат в нея. Трябва максимално да се засили сътрудничеството между страните и държавните и частните институции“, каза още Зелик, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Представителите на новата група трябва редовно да се срещат и с помощта на Световната банка и Международния валутен фонд да намират начини за решаването на проблемите.
Възстановяването на доверието във финансовата система изисква време, предупреди американският президент Джордж Буш, цитиран от Ройтерс.
В момент, когато правителството започна да прилага плана за стабилизиране на финансовата система на стойност 700 млрд. долара, Буш обясни, че стратегията, която стои зад пакета, е да бъде освободен кредитът и парите да се движат в обръщение.
А това ще отнеме време, подчерта той. Американският президент даде да се разбере, че е важно програмата да бъде приложена ефективно и да бъде направено така, че да не бъдат прахосани пари на данъкоплатците.
Администрацията на Буш избра бившия високопоставения служител на банката „Голдман Сакс“ Нийл Кашкари за временен ръководител на изпълнението на спасителния план.
35-годишният Кашкари, който в момента е помощник-министър на финансите по международните въпроси, бе назначен за изпълняващ длъжност началник на Управлението за финансова стабилност.
В това си качество той ще бъде временно помощник-министър на финансите за финансовата стабилност. Новият орган бе създаден с приетия в петък закон за стабилизиране на финансовата система, уточнява АП.
Агенцията отбелязва, че министърът на финансите Хенри Полсън, който назначи Кашкари, бе главен изпълнителен директор на „Голдман Сакс“, преди да се присъедини към администрацията на Буш през 2006 г. Тогава Полсън взе със себе си Кашкари за свой съветник в министерството.
Човекът, който ще ръководи изпълнението на плана за стабилизиране на финансовата система, започва професионалната си кариера като инженер в калифорнийска компания, работеща за НАСА.
Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ одобри искането на японската банка „Мицубиши Ю Еф Джей“ да купи 24,9% от акциите на американската инвестиционна банка „Морган Стенли“, предаде Асошиейтед прес.
Според експерти тази сделка още повече ще засили позициите на японския бизнес на американския пазар.
„Морган Стенли“ и „Голдман Сакс“ бяха двете последни независими инвестиционни банки на Уолстрийт, но неотдавна поискаха да променят статута си и да станат търговски банки.
netinfo.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *